такси за детски градини в София

Държавата е изплатила над 5,4 млн. лв. компенсации на родители, чиито деца посещават частна детска градина в София, Пловдив и Варна от началото на 2021 г., откакто действа мярката, до сега. Това показват данни на просветното министерство в отговор на въпроси на “Сега”.

Компенсациите за неприети в градина деца бяха въведени през 2021 г. заради недостига на места в градините, най-вече в трите най-големи града у нас – София, Пловдив и Варна. Средствата покриват реално направени от родителите разходи за частна детска градина или детегледачка, като има максимална месечна сума, която не бива да надхвърлят.

Първият транш към родителите е бил за периода от 1 януари до 31 май 2021 г. – тогава са изплатени 547 хил. лв. за 438 деца в София, 417 лв. за едно дете в Пловдив и 733 лв. за едно дете във Варна. Тогава максималният размер на компенсацията е бил 291 лв. на месец. Вторият е за около 361 хил. лв. (за периода 1 юни – 14 септември 2021 г.), третият – за 333 хил. лв. (за 15 септември – 31 октомври 2021). Следват още 7 транша, като при всеки следващ сумата нараства, имайки предвид и увеличението на максималния размер на компенсацията – през април м.г. той се увеличава до 372 лв., а от лятото на 2022 г. – на 413 лв. Последният транш е най-голям – от 859 хил. лв. за 1076 деца от София и 7 деца от Пловдив за периода 1 ноември – 31 декември 2022 г. Или общо за компенсации на неприети в детска градини деца от 3-годишна възраст нагоре поради липса на места в тях са дадени над 5,4 млн. лв.

В сумата не се включват парите за компенсации на най-малките – до 3 години, които също бяха добавени в обхвата на мярката през юли м.г. и които се администрират от министерството на здравеопазването. И без тях обаче размерът й е значителен. За сравнение може да се посочи една от инвестициите на правителството за строеж на нови детски градини. През декември 2021 г. МС гласува отпускането на 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради в общо 14 общини – Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Средствата бяха осигурени по програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. Грубите сметки показват, че с парите за компенсации е можело да се изградят поне две чисто нови детски градини или да се пристроят близо 10 корпуса към съществуващи сгради на детски градини, от които в последствие да се възползват много повече деца.

Тепърва по Плана за възстановяване ще се строят нови детски градии и училища, споменават още от Сега. Предвидени са общо 80 млн. лв. – 53 млн. лв. за нови училища в София, Пловдив, Варна и Бургас и 26 млн .лв. – за поне 8 нови детски градини – в София. Това следва да стане не по-късно от 31 май 2026 г.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com