След няколко получени съобщения и истории от читатели какви са им правата спрямо адаптацията на децата в първите дни в яслите, дали това дадено поведение на персонала в тяхната ясла е нормално, както и още неприятни истории и разочарования, реших да повдигна въпроса и чуя вашите мнения в коментари.

Защо повдигаме въпроса?

На всички ни е ясно, че първите дни ще има плач, разочарование и от страна на детето, и от страна на мама. Адаптацията не е само за децата, не забравяйте и, че вие също трябва да се подготвите за този ден и да нямате очаквания, че всичко ще е страхотно, за да не се разочаровате. Някои деца са по-чувствителни и имат нужда от повече време за адаптация. В повечето детски държавни заведения има разбиране от страна на персонала, усмивки и топло посрещане в първите дни, но има и такива случаи, в които детето е “грубо дърпано от хора,които за пръв път вижда”, една майка дори описа посрещането на детето като сякаш “орел грабва плячка”. Според истории на родители посрещат се деца, без да се представят и запознават, без да кажат дори здравей на малчугана, който прекрачва вратата с голям ентусиазъм за пръв път, персоналът е намусен, кисел и изказва фрази от типа “ми тъй ши е първите дни”.

На фона на 15 плачещи деца, стрес и изпуснати нерви от страна на персонала, да видиш и получиш такова отношение към детето ти е меко казано неприятно. И какво от това ще попитате, “някои майки са твърде капризни”, “за безплатна услуга, качество не трябва да очакваме”, “защо си пускате детето в най-голямата лудница на 15-ти септември” и редица неуместни изказвания в защита на това поведение.

“Не може да очакваме персоналът да е мил любезен, когато 2 жени гледат 20 деца”.

Мили хора, не търсете вината на друго място, само и само да оневините персонал, конто се държи грубо и недопустимо, не е нормално да има такова отношение с двегодишни деца и никога няма да бъде нормално, имайте търпение към персонала, но и показвайте кога не сте съгласни с държанието и поведението им. Все пак им оставяте най-милото ви.

Не забравяйте, че според Наредба №5 за предучилищното образование имате право на присъствие по време на адаптацията – “Детската градина изработва и прилага модел за работа със семействата и децата в периода на адаптация от семейната среда към детската градина, който е неразделна част от Правилника за дейността на детската градина. Моделът задължително включва краткосрочно присъствие на родителите в детската градина. Продължителността на присъствието на родителите, както и дейностите, в които могат да участват, се определят предварително на индивидуални срещи между учителите и родителите. Лошата новина е, че той може да ви бъде отказан, заради Covid мерките.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com