Едва една четвърт от децата в София се връщат в детските градини от 26 май 2020 г., когато подновяват работа 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на общината.

Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите.

По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание децата им да посещават в предстоящата първа седмица.

В 7 детски градини – пет в район “Студентски” и по една в район “Надежда” и “Илинден” се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в “Студетски” и “‘Илинден” да отворят врати на 1 юни, а детската градина в “Надежда” да отвори врати в средата на юни.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини, споделят от столична община.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София трябва да спазват инструкциите за организацията на работата.

  • Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.
  • Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.
  • При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.
  • Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com