Правителството одобри 548 656 лева за компенсации за общо 440 деца, които не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места.

Общо 438 деца над 3 години в столицата, както и едно от Варна и едно от Пловдив, ще вземат ваучери за това, че се налага да ходят в частна градина или да имат детегледачка. Това означава, че само 12% от децата, неприети в държавни или общински детски градини или училища, са одобрени да получат компенсации.

Бременна съм… какво да правя (4-6-та седмица)

Процентът обаче е изчислен върху общо 3600-те прогнозни бройки, които държавата обяви, че ще могат да се възползват от помощта. В същото време общият брой на хлапетата, които останаха извън градините в София на първо класиране бе 10 252. Приети бяха 9907.

Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа, съобщиха от правителствената информационна служба. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив – 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Всичко за детето и слънцезащитата

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com