Aвтор Орлин Баев – психолог, психотерапевт

По повод щетите, които емоционалното отхвърляне на бащата, какъвто и да е той, носи на децата, жена пита “А как да уважаваш баща, на когото реално не му пука за развитието на децата му и въобще за каквото и да е около тях? Човек, който те е съсипал финансово, емоционално и всячески?…”

Отговор:

Емоционалното отхвърляне на бащата от майката неизменно носи последствия в децата. Ако ще да е гений, Махатма, прекрасен човек, средностатистически сивушко, посредствен, безотговорен пройдоха, груб потисник или манипулативна гад, той е бащата и това е генетичен и психоенергиен факт.

Децата имат нужда от баща си толкова, колкото и от майка си!

Момчетата, за да бъдат мъже, а момичетата жени. А отвъд това, щастливи, стабилни и стойностни хора. Ще обясня.

Ето ситуация. Мама и татко се развеждат, а децата по правило остават с майката. Какъвто и да е таткото, ако мама не умее да има добро чувство на приемане към него в сърцето си, това влияе на децата. Въпросното приемане не означава, че социално-поведенчески не се взимат нужните мерки и поставят граници.

Ако таткото е пияница, безделник или насилник, по-добре настрани от такъв. Но, вътрешното отношение на майката е нужно да бъде великодушно и топло. Защо?

Защото майчиното отношение към биологичния баща транслира отношението към мъжкия принцип в децата.

При синовете, когато мама презира и отхвърля бащата, се залага забрана за сформиране на мъжественост. Забележи, залагането и в обсъждания случай не зависи толкова и само от това какъв реално е бащата, а от отношението на мама към него. Не само на думи, а дълбоко в сърцето и.

Ако е обидена и неспособна да прости истински, тя забранява на сина да приеме в себе си мъжки образ и модел. Той не е толкова и само свързан с реалния баща, а с представата за него, която мама транслира с отношението си към таткото в децата. Такова момче става или мачо-донжуан, или слаб, подчинен мъж.

В първия случай момчето е приело много от майка си, разбира жените и умее да ги съблазнява. Това обаче е пародия на същинската мъжественост. Тъй като му липсва стабилен мъжки образ, при задълбочаване на отношенията не умее да е постоянен, стабилен, да издържа на натиск, взаимоотношенчески неволи и трудности. Липсва му това, което определя мъжа като такъв: доблестта, достойнството, държането на думата, присъствието на духа.

Понеже самият той е мъж, а мама е обидена и негодуваща към татко, такъв мъж в себе си има интернализиран образа на една кастрираща и убиваща мъжествеността му жена, което както не му позволява да е социално истински мъжествен, така и го кара да го е страх от дълбокото интимно взаимоотношение с жените.

Мачото-донжуан прилича на чаровен мъж, докато всъщност отвътре си е малко страхуващо се от мама момченце без истинска мъжественост. Едновременно мама е на пиедестал, както и дълбоко несъзнавано такъв преживява щетите, нанасяни от нея и съответно и мъсти чрез серийното съблазняване и отхвърляне на жените в живота си.

Във втория вариант на слаб мъж, такъв е в мъжко тяло, но получавайки забрана да интроецира здрав бащин образ, не успява да бъде мъж самият той. Може да има гей наклонности или във взаимоотношенията си с жените да е “под чехъл”, но е мъж само по тяло.

За илюстрация на говореното, можем да видим Чарли и Алън от сериала “Двама мъже и половина” – и двамата пародия на мъже.

Когато мама в себе си низвергва таткото на дъщеря си, момичето приема в себе си дълбок отпечатък на липсващ, нараняващ, лош, негоден мъж. Такъв става анимусът и, собственият и контрасексуален вътрепсихичен комплекс. За да бъде една жена истински женствена и въплъщаваща качествата, които я определят като такава, е нужно да е приела стабилен мъжки/ бащин модел в ядрото си. Ако не е, не успява да бъде щастлива жена, която умее истински да обича с мекота, благост, доверие, да провежда онази невидима субстанция, която кара всичко наоколо и да се развива, расте и просперира. Или като компенсация на това си неумение самата тя става мъжкарана, или слаба жена.

Мъжкараната, бидейки лоялна на майчината програма, кастрира мъжете до себе си. Макар че говори, че иска силен мъж, всъщност в партньорски взаимоотношения не може да търпи такъв. Или привлича слаби мъже, които поставя “под токчето” си, или с кастрацията, отнемането на отговорност и недоверието си трансформира мъжа до себе си в такъв. Въпреки че професионално може да е успешна, в това което от древността е заложено да бъде от изключителна важност за жената, а именно в партньорските взаимоотношения,е карикатура.

Другият типаж, слабата жена, вътрешно застава на страната на баща си. Може да развие гей наклонности, да има склонност към лековато поведение, да привлича мъже насилници и манипулатори, или постоянно да се въвлича в ролята на спасителка, всъщност така опитваща се неуспешно да спасява собствената си нестабилност и нараненост.

Затова мама е добре да отработи топло и сърцато отношение към таткото, независимо дали живеят заедно, или са разделени.

Как? Като ползва ситуацията си учебно и осъзнава какво този мъж събужда в нея зад дразненето и гнева и. Като ползва стимулите от ситуацията, за да трансформира характеровите си травми и вярванията в тях до добродушни и любящо сигурни. Което никак не отменя социалните здрави граници и адекватно поведение. Това се нарича житейска диалектика. Вътрешното отношение е сърцато и топло, а отвън, каквото е нужно”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com