Деветгодишният Кейлъб Коуан гледаше тъжно от другата страна на оградата на основното училище Толбрае в Айрдри в Северен Ланаркшир, Шотландия. Няколко минути по-рано неговият по-малък брат е в влязъл, но Кейлъб трябва да изчака до четвъртък, за да се срещне с приятелите си, някои от които не е виждал от почти пет месеца.

Училищата в Шотландия ежедневно връщат различни класове от тази седмица и редуват учениците заради пандемията от коронавирус. Положителните случаи в страната са над 18 хиляди, а смъртните случаи 2400. Заради това и властите са предпазливи спрямо връщането на учениците в клас от началото на учебната година през август.

Правителството реши да отвори 2500 училища в страната. В някои области най-малките ще се върнат първи в клас. В други училищата ще използват азбуката, за да разделят децата по фамилия, едната половина ще идват в понеделник, а другата половина във вторник и така ще ги редуват до края на седмицата. До 18 август обаче всяко училище в Шотландия трябва да отвори в пълен състав.

Влизането става само през един коридор, във всеки ъгъл има машина за дезинфектант, а учениците са разпределени не в класните стаи, а във временна организация в библиотеката, стола за хранене и физкултурния салон.

Джон Суини, секретар по образованието и заместник-министър на Шотландия, осигури 75 милиона британски лири за набиране на 1400 допълнителни учители за новата учебна година.

Междучасията не са общи, както преди, а се разминават между отделните класове и паралелки. Обедите също се разминават, като децата се хранят на малки групи в училищния стол.

Маските са задължително само за учители, които са в непосредствена близост до друг възрастен за повече от 15 минути или за деца със съпътстващи болести.

Децата и училищата ще бъдат тествани периодично, така че да се избегне клъстерно разпространение

Влизането в клас е строго уредено, като учителите приканват всяко дете да застане в двора на училището, който е разчертан от множество кръгове в различни цветове. По този начин децата получават първия си урок – как да поддържат дистанция от съучениците си в клас. Той е основополагащ за правителството на Шотландия, което постави условия за връщането в клас – децата да са на два метра разстояние и навън и в клас.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com