В магазините за дрехи втора употреба вече няма да се продават бебешки дрехи или детски обувки до 34 номер, включително, както и бельо и бански. Това е разписано в промени в Наредбата за здравните изисквания към дрехите втора употреба, качени за обществено обсъждане на Strategy.bg.

Мотивите са, че използването на обувки втора употреба в етапа на прохождане и ранна възраст на детето би могло да доведе до настъпването на дегенеративни промени на стъпалото в подрастващия организъм и в последствие до евентуални изменения на опорно-двигателния апарат.

Идеята е, освен да се прекрати продаването на тези стоки, дрехите и обувките да се предлагат като хуманитарна помощ или с благотворителна цел, пише още в наредбата.

Наредбата разпорежда методите на дезинфекцията на дрехите втора употреба. С цел защита на общественото здраве и недопускане продажбата на стоки, представляващи риск за здравето, в проекта се въвежда изискване за дезинфекция на дрехите втора употреба чрез термодезинфекционен метод, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com