Никой не знае как се е случил инцидентът

Майка води детето си на ясла, след час и половина си го взема със счупен крак, а никой не знае какво се е случило. Детенцето прекарва обездвижено след операциите в продължение на 60 дни…

Историята на Бирджан Емин от Кърджали, която иска истината. И която е била помолена от персонала да разкаже същата версия, каквато и служителките при проверката от институциите.

Всичко започва през април тази година.

“Осакатиха сина ми. Взех го от детската ясла със счупен крак на две места. Последваха две операции, а кошмарът за нас тепърва предстои.” Това твърди кърджалийката Бирджан Емин, майка на Берат, който е почти на 3 години и е посещавал ясла в детска градина “Максим Горки” в Кърджали. Всичко започва на 19 април т.г. Бирджан става сутринта, приготвя закуска на сина си, буди го, облича го. Оставя го в детските ясли около 8,30 ч и отива на работа във фризьорския си салон, който се намира на по-малко от километър. В 9 ч вече очаква първия клиент. “Малко преди 10 ч по телефона ми позвъни една от сестрите в яслата. Каза ми, че Берат е играел на пода и изведнъж започнал да плаче силно. Каза ми също, че крачето му е подуто и зачервено. Попитах какво точно се е случило. Отговори ми, че не е станало нищо сериозно. Просто както си играел на пода, изведнъж легнал и започнал да плаче”, разказа Бирджан. Тя зарязва работата си, качва се в автомобила и за минути е в детската ясла. Когато влиза в занималнята, вижда сина си да лежи на дивана и да плаче силно. Трите медицински сестри, които се грижат за децата, ѝ обяснили, че са го преместили.

“Попитах дали не е паднал отнякъде. Казаха ми, че не е падал. Казаха ми, че просто си е играел, и допуснаха, че може да е ухапан от насекомо”, спомня си майката. Тя се уплашила, че детето може да направи алергичен шок, и предложила на сестрите да извикат линейка.

“Едната от тях категорично заяви, че няма да се обадят никъде. Каза, че децата ще се уплашат от линейката. Извадих моя телефон, за да позвъня на 112, но те ми го взеха”, твърди Бирджан. Тя грабва Берат и го качва в автомобила си, за да го откара в болницата.
“През цялото време синът ми плачеше много силно, не даваше да го докосна. Стигнах до “Спешна помощ”, където качиха Берат на носилка”. Една от работещите жени, като го видя, още там каза, че детето е със счупен крак. Пратиха ни на рентген. От снимката стана ясно, че лявата бедрена кост на момчето е счупена на две места и е разместена. Може и аз да съм разместила костта, когато съм го носила – не знам, а може и те, когато са го местили от пода на дивана”, твърди майката.

От болницата ѝ казали, че спешно трябва да отпътуват за Пловдив за операция, защото в Кърджали няма детски анестезиолог. Преди да качат Берат на линейка, медиците обездвижили счупеното краче. Докато пътуват към Пловдив, майката получава многократни обаждания и съобщения от трите медицински сестри, които искат да научат какво се случва. “Не бях в състояние да им отговоря. Не исках да се отделям нито за миг от детето. Опитах се да разбера от него какво се е случило, но то не можеше да ми отговори, само сочеше крачето си. Не отронваше и дума, а тъкмо беше започнал да говори”, твърди Бирджан Емин.

Тя споделя, че седмици след инцидента Берат отказвал да говори. Едва наскоро отново започнал да казва думи. “В Пловдив ни приеха в болницата и направиха всички изследвания наново. Лекарите ме питаха какво се е случило, защото счупването е много голямо. Казаха, че за първи път имат такъв случай с дете. Лекарите обясниха, че за да има такова счупване, детето трябва да е паднало много отвисоко или да е ударено силно”, разказа младата жена. Операцията продължила 3 часа и половина. Лекарите поставили планка на крачето и обяснили на майката, че трябва да стои обездвижено поне 60 дни.

“Докато траеше възстановяването от операцията, пловдивските лекари редовно ме консултираха по телефона какво да правя, а на всеки две седмици ходехме на контролен преглед. В един момент ми казаха, че Берат трябва да започне да стъпва на крачето си.
Оказа се, че е забравил да ходи. Буквално се учеше наново да пази равновесие”, разказа Бирджан Емин. На 30 юли на момчето е направена втора операция в пловдивската болница, за да бъде махната планката. Майката твърди, че се е срещнала с трите медицински сестри, за да разбере какво се е случило в деня на инцидента. “Признаха, че не са видели точно какво е станало. Явно децата просто са били оставени без надзор. Нито една не е видяла нищо. Три сестри е трябвало да се грижат за около 15 деца, а има и други две на кабинет, както и една леличка”, разказа Бирджан Емин.

“Предложиха ми пари. Искаха да покрият разходите, които сме направили. Това е цинично. И милион да ми предложат, няма да се съглася. Тук става въпрос за здравето на детето ми”, твърди майката. “Как нито една от трите не е видяла нищо? В един момент взеха да се объркват в обясненията си. Според мен те крия нещо”, категорична е младата жена. Затова и след двете операции Бирджан подава жалби в прокуратурата и в община Кърджали, към която са назначени трите медицински сестри.

“24 часа” потърси трите медицински сестри, но те категорично отказаха да говорят за случилото се с мотива, че каквото е трябвало, са го казали на разследващите. “Назначена е комисия, която е извършила пълна проверка на случая. Изготвен е доклад, който е предоставен на компетентните институции. Надяваме се те да установят каква е причината за случилото се”, заяви кметът на общината Хасан Азис.

По случая с Берат е образувано досъдебно производство, обясниха и от прокуратурата. Жалбата от Бирджан Емин е подадена там на 13 юли. В нея се описва случаят от 19 април. Майката е приложила и медицински документи, включително и рентгенографски изседвания, направени на счупеното краче, съобщиха от прокуратурата. Жената е разпитана. Установено е и кои сестри са били на смяна по време на произшествието. Те също са разпитани. Предстои съдебно-медицинска експертиза да установи причините, довели до тежката травма на детето. Надеждата на Бирджан Емин е, че институциите ще стигнат докрай. “Сега крачето на Берат е изкривено настрани и е по-късо от здравото. Докато лявото е било с планка, дясното се е развивало нормално”, твърди майката.

Тя се опасява, че освен физическата травма синът ѝ трябва да преодолее и психическа. Бирджан и съпругът ѝ вече са водили разговор с един от водещите ортопеди в Турция, предстои им да отидат на преглед в болница в Одрин. “От предварителните разговори разбрах, че трябва да се направи поне още една операция. Чака ни трудно време и скъпо лечение, но аз не мога да оставя детето си в това състояние”, категорична е майката.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com