На 26-ти август пловдивчанка спасила 4-годишно момиченце, което се мъчело да пресече само през пешеходната пътека на “Авксентий Велишки” в Пловдив. За тази история и последиците от нея разказват серии от статии в Traffic News. Детето изглеждало покъртително и било в шок. “Плачеше, цялото беше облято в сълзи, сополи и дори кръв по лицето. Обувките му бяха разменени”, посочила жената. Отнело и над 30 минути да успокои момиченцето, така че да зададе правилните въпроси и да получи отговор. Оказва се, че детето е било поверено на детска градина. Жената опитала да насочи момиченцето с въпроси къде ги водят да играят учителките им.  “Така успяхме да стигнем до детския парк в Цар-Симеоновата градина”, посочила пловдивчанката. 

Там те откриват останалата група деца с две учителки, които по думите на жената не били регистрирали липсата на детето.  “Не искаха да се представят и да разговарят с мен. Питах ги детето от тяхната група ли, потвърдиха. Настоях да се обадят на майката на детето, те отказаха – не смятали, че е необходимо. Аз пък ги питах колко често губят деца, че да не смятат, че е необходимо да уведомят родителя”, възмутена била жената. 

Кой е отговорен?

Пред репортер на медията майката потвърдила, че детето посещава частната Монтесори детска градина “Вълшебство”. От градината обаче отричали да имат общо със случая, а отговарят, че това е тормоз спрямо тях – не познавали въпросното дете и такова нямало записано в частната детска градина „Вълшебство“.

Проверка на сайта обаче показала, че в страница във Фейсбук, в която детската градина качвала снимки от занимания на възпитаниците си, управляващата градината – Виолета Жекова позирала именно с детето, което открили само в центъра на Пловдив и с нейната група. Минути, след като от Traffic news разговаряли с Жекова и успели да свалят снимката, страницата вече била изтрита от Фейсбук.

Точно по времето, по което 4-годишното дете е намерено, децата от групата били заведени да си играят в парка на Цар-Симеоновата градина, а това се случвало всеки ден от 10:30 до 12:30, тъй като частната монтесори детска градина “Вълшебство” нямала собствен двор. Майки от района споделят, че това е единствената детска градина, която води децата в парка, още повече, че общинските детски градини използват само личните си площадки за целта. 

Репортер на TrafficNews се свързал с майката на 4-годишното момиченце, която потвърдила пред тях за случилото се, както и че детето посещавало частна детска градина “Вълшебство”, но все още е в шок и не пожелала да разказва допълнителни подробности. 

МВР – Пловдив се самосезирало по случая след публикацията на TrafficNews. 

Междувременно още двама родители на деца, които са посещавали въпросното детско заведение, се свързали със сайта, за да разкажат, че децата им са попадали в сходна ситуация като на момиченцето. Те били категорични, че децата са били поверени на Виолета Жекова в качеството и на директор и възпитател в същата частна детска градина “Вълшебство”.

Още подобни случаи в същата градина

След случая се оказало, че преди 10 дни още едно дете е било изпуснато от педагозите на Частен детски център „Вълшебство“ в Пловдив.

Една от тях разказва Мария Влайкова, баба на 4- годишно момче. Тя споделила пред TrafficNews, че на 16 август детето било открито в 12:45 ч. само пред сградата, в която живеят със семейството му. Момченцето стояло безнадзорно на повече от километър разстояние от мястото, на което децата си играят преди обед.

„По всяка вероятност той е обикалял и сам е стигнал до къщата, пресякъл е ул. „Гладстон“, знаете какъв трафик има там. Господ го е пазил. Първоначално родителите му били в шок. Когато са го намерили самичък, не са знаели как да реагират, защото детето им в този момент е трябвало да бъде  в детския център“, разказва Влайкова.

От разказа ѝ става ясно, че децата биват извеждани на разходка след 10:00 ч., за да могат да са обратно в центъра, където обядват и  спят следобед. Малкoто момче, изглежда, е отсъствал много време, но педагожките не са потърсили родителите му или друг възрастен, за да сигнализират липсата му. По думи на учителката, те били сигнализирали МВР.

Проверка във 2-ро РУ-Пловдив, в чийто обсег попада района на градината, обаче показва, че сигнал за изчезнало 4-годишно момче на име Георги не постъпвал.  

 „Родителите се обадили на учителките, за да кажат, че детето им е намерено пред входа на къщата им. Тогава учителката обвинила момчето, че избягал от детската градина. Тяхната версия е, че когато са се прибирали към основната сграда около 11:55, чак тогава са разбрали, че него го няма в групата“, споделя още бабата на невръстното дете.

Според близките на момченцето обаче, той няма как да избяга от детската градина, тъй като там се заключва, докато децата са вътре:

„Внукът ми си е тръгнал от парка. Виждала съм как учителките наглеждат децата, докато си играят в Цар-Симеоновата градина. Педагожките си стоят на пейка, а децата обикалят около тях, като оттам минават и други деца, от други детски градини. Минават и възрастни хора – не знам как контролират кои деца са там, всички ли са там?!“, споделила угрижено баба му.

Влайкова разказва още, че жената, с която родителите са комуникирали, е Виолета Жекова, която е управител и педагог в Честния детски център с Монтесори насоченост „Вълшебство“. Тя твърдяла, че подобен инцидент ѝ се случва за първи път. По тази причина от центъра хвърлили вината върху детето.

След този случай родителите на момчето решили повече да не водят момченцето в детската градина. А TrafficNews отново се свързали и по този казус с Виолета Жекова, за да потърси становището ѝ по темата:

„Нямаме такова дете в никоя група“, отговорила лаконично Жекова и отдала сигналите на родители, постъпили до медията ни, на нарочена атака в тяхна вреда. Не познавала момченцето. Педагогът повторила Частна детска градина „Вълшебство“ да не се бърка с Детски монтесори център „Вълшебство“, че те не са една и съща образователна институция и нямат нищо общо помежду си. А всъщност са на един и същи адрес – Драган Манчов 5А

Изказването на собственичката на детската градина, че там такова дете не фигурира, бе оборено от близките на момченцето, които предоставили до медията документи, разписки и снимки като доказателство за противното. Въпросните снимки са били изпращани от педагозите до всеки родител, за да се покаже, как децата биват занимавани по метода Монтесори.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com