избор на детска градина

Родители сигнализират, че за три месеца има три подобни инцидента

Уволниха три възпитателки в детска ясла в София след потвърдени сигнали за бити деца. За това информираха родители, които са обезпокоени от грижите, които се полагат за децата им в градината, която посещават. Оказва се, че за последните три месеца в 17 ОДЗ “Мечо Пух” в София това е трети пореден случай на инцидент с дете.

“Синини по лицето и ръцете на дете на година и половина – в това състояние взехме сина си от ясла миналия четвъртък”. С тези думи родители от София потърсиха NOVA. Според тях детето им е било удряно и дърпано от възпитател. Има и кадри от въпросната случка, които обаче ни бяха отказани, тъй като достъп до тях имат само полицията и ръководството на детското заведение. 

Последният е от 16 юни. “Когато отидох да взема сина си от детска градина, бях посрещнат от медицинакста сестра на смяна с думите, че детето ми е захапало 4 деца. Попитах какво е провокирало детето да извърши това, защото до момента не е проявявало подобна агресия. Отговориха ми, че е имало конфликт с друго дете. Когато излязохме навън със сина ми, го огледах – видях червeни петна по бузите му и други наранявания. Тогава се свързах с директорката, за да видя записите от камерите в помещението”, разказа Атанас Йончев, родител на момченце. 

“На кадрите, които изгледахме заедно със заместник-кмета, се вижда как детето ни бива влачено за ръката. Когато се опитва да избяга, бива влачен по корем. След това го затварят в помещението, в което раздават храна. Детето ми е травмирано – психически и физически. Физически ще оздравее, но плаче посред нощ, буди се с крясъци”, разказва майката на момченцето. 

Други двама родители посочиха, че две други възпитателки също са били уволнени, след проявена агресия срещу децата им.