23 бота са се опитали да направят близо 10 000 фалшиви заявки с цел компрометиране на системата за прием в детските ясли и градини, както и в първи клас, която бе пусната едва преди дни. Нито един от тях обаче не е успял.

Обявиха свободните места за детските градини в София – с 863 повече са

„По-долу виждате данните от Google Analytics за активните потребители на портала за прием в детските градини и първи клас от пускането му до днес. Видно е, че през цялото време системата е работила и е имало хиляди потребители онлайн. Двата спада са през нощите, когато има нисък/нулев трафик и използваме времето да я обновим. При максималното натоварване до момента, сървърите са работили на не повече от 15% от капацитета си. За тези няколко дни отчетохме отделни частни случаи – за информация, която не се вижда, за затруднения на входа и др. Разгледали сме всеки получен случай и ценим обратната връзка. Благодарим за всеки сигнал, защото при изчистването им, решаваме проблем на още няколко родители. Тези десетки случаи, на фона на десетките хиляди профили, са непредвидими, възникват при пренос на старите бази данни и се очакват при старта на всяка система от подобен мащаб“, сподели информацията в своя Фейсбук профил Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализация на столицата.

“Пуснахме я в експлоатация достатъчно рано, за да могат родителите да се запознаят с нея преди класиранията както за първи клас, така и за детски градини, ясли и ПГУ и да гарантираме, че към момента на кандидатстване всичко е изяснено. Хубавото при дигитализацията и автоматизирането на всеки процес е, че веднага се виждат несъвършенствата и това дава възможност те да бъдат изчистени бързо. Тази система спестява време, пари, разхождане на родителите, помага на директорите и администрацията. И съм абсолютно убеден, че всички ще го оценят, когато започнат класиранията“.


Прием в детските ясли и градини в София през 2021 г. – дати и критерии

Освен това хиляди родители се втурнаха още първият ден да въвеждат своите кандидатури, въпреки че за яслите и градините срокът за целта е до 7 май, а за първолаците тепърва се изчакват свободните места да бъдат обявени през април. Те се притесниха и от грешките, които системата показва при определени функционалности.

Според общината системата се подобрява всяка вечер според сигналите получени през деня. “При трансфера на старите данни са се получили несъвършенства и те се изчисват, обясни Генчо Керезов – заместник-кмет по “Дигитализация, иновации и икономическо развитие”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com