Днес, когато сме постоянно изправени пред непрестанни предизвикателства за здравето на децата ни, поддържането на имунната им система е от първостепенна важност. В тази статия ще разгледаме пет ефективни начина да засилим имунитета на детето, особено през есента и зимата.

Докато растат, децата подсилват имунната си система, като се борят с постоянна серия от бактерии и вируси, поради което много педиатри смятат, че от шест до осем боледувания годишно са в рамките на нормалното.

Въпреки това, някои здравословни навици могат да помогнат за засилване на имунната система на вашето дете. Малки промени в начина на живот за цялото ви семейство всъщност могат да помогнат на тялото на вашето дете да се бори по-ефективно с патогените и да се възстанови по-бързо от преболедуване.

1. Разнообразно и богато хранене

Започнете с най-важното – храната. Разнообразното и богато на минрали, витамини и полезни нутриенти хранене е основен стълб на силната имунна система. Включете в храненето на детето плодове, зеленчуци, яйца, риба, ядки и пълнозърнести храни. Тези продукти са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, кaто подпомагат функцията на имунната система. Включете суперхрани, които децата могат да консумират, като ягоди – богати на витамин C и антиоксиданти. Авокадо, което съдържа мононенаситени мазнини, които са полезни за мозъка и сърцето, както и витамини К, Е и фолиева киселина. Яйца – богати на протеини и витамини, особено витамин D и B12, които са важни за растежа и развитието на децата. Както и черни боровинки – богати на антиоксиданти и витамини, които помагат за здравето на очите и имунната система.

2. Билки и имуностимуланти

Билките и имуностимулантите повишават ефективно имунитета на децата и подпомагат за тяхното общо благосъстояние. Ехинацея, шипка, астрагал и женшен са само някои от билките, които се използват за подкрепа на имунната система. Но преди да започнете да давате билкови добавки на детето си, е важно да се консултирате с педиатър или здравен специалист.

Ехинацея (Echinacea) е една от най-известните билки, използвани за стимулиране на имунната система. Тази растителна добавка се счита за естествен имуностимулант и може да помогне на децата да се справят по-добре с инфекции и простудни заболявания. Екстрактът от корените и цветовете на ехинацеята съдържа активни съставки, които увеличават производството на белите кръвни клетки и стимулират функциите на имунната система.

Друга важна билка е астрагал (Astragalus), използван от векове в традиционната китайска медицина. Астрагалът има имуномодулиращи свойства и може да помогне за подобряване на имунната реакция на децата към инфекции и стрес. Тази билка съдържа полизахариди, които подкрепят дейността на имунните клетки и спомагат за борбата срещу вредни микроорганизми.

Прополисът е още един ценен природен продукт, който може да бъде използван за стимулиране на имунната система на децата. Той съдържа антимикробни и противовъзпалителни съставки. Прополисът може да помогне за предпазване на децата от вируси и бактерии, като същевременно подобрява тяхното общо здравословно състояние.

Важно е обаче да се обърне специално внимание на дозировката и да направите консултация с лекар, преди да се започне използването на билки и имуностимуланти при деца. Индивидуалните нужди и чувствителност на децата трябва да бъдат взети предвид, за да се гарантира безопасността и ефективността на тези добавки.

Потърсете имуностимулант с растителни съставки и добавени витамини, взаимнодопълващи се, за да подпомогнат повишаването на имунитета през есента и зимата.

Продуктът за засилване на имунитета Имунофорс предлага иновативна комбинация от растителни съставки с добавени Витамин C от Ацерола и Цинк за засилване на имунитета. Предлага се и за възрастни под формата на сашета.

Имунофорс съдържа патентован бета глюкан Lentinex®. Многобройни проучвания показват, че бета глюканите във вид на частици или разтворими, проявяват имуностимулиращи, антибактериални и противотуморни свойства. Глюканите имат още по-силно действие когато се прилагат в комбинация с други активни имуностимулиращи молекули, като витамин С.

3. Подходящо количество сън и отдих

Качественият сън играе важна роля във възстановяването на имунната система. Децата имат нужда от достатъчно часове сън, за да се осигури оптималното функциониране на тяхната имунна система. Препоръчителният брой часове сън за деца се различава в зависимост от тяхната възраст. Ето приблизителния брой часове сън, които са обикновено препоръчителни за различни възрастови групи:

Новородени (0-3 месеца): 14-17 часа на ден

Бебета (4-11 месеца): 12-15 часа на ден

Малки деца (1-2 години): 11-14 часа на ден

Деца на възраст 3-5 години: 10-13 часа на ден

Деца на възраст 6-13 години: 9-11 часа на ден

Създайте рутини за лягане и ставане, които да помагат на детето ви да спи достатъчно.

4. Физическа активност и спорт

Редовната физическа активност стимулира имунната система и подобрява циркулацията на кръвта. Това помага на тялото да се справи по-ефективно с инфекциите. Подканете детето си да се занимава със спорт или други физически активности според възрастта и интересите му.

5. Редовни посещения при лекаря

Редовните посещения при лекаря ви са от съществено значение за следенето на здравето на детето ви. Ваксинацията играе ключова роля в защитата от сериозни инфекции. Спазвайте препоръчителния график за ваксинации, за да гарантирате оптималната защита на имунната система.

Поддържането на силна имунна система на детето ви е от особено значение за неговото добро здраве и развитие. Разнообразното хранене, физическата активност, билките, имуностимулантите и ваксинацията са само част от стратегиите, които можем да приложим. Не забравяйте обаче да се консултирате със специалист, преди да въведете нови добавки или методи в рутината на вашето дете.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com