В този момент, ако сте като повечето хора, може би се чувствате повече от объркани защо детето да не спи в креватче, ами вместо това на малък матрак на пода?

„Преди да стана майка, работех на пълен работен ден като учител в предучилищна група в градина, която извличаше много от принципите на Монтесори метода. През цялото си време там изследвах задълбочено принципите на Монтесори и научих много неща, които се надявах един ден да включа в собствения си родителски подход – едно от тези неща е идеята за леглото на пода на Монтесори.

Вместо да слагате бебето в креватче, Монтесори предлага да им позволите да спят на леглото на пода (матрак за детско креватче – или който и да е матрак наистина – на пода), така че след като станат подвижни, да могат да станат и да изследват обкръжението си свободно. Знаех, че този подход определено ще изисква много допълнителна защита от бебето и внимание, когато става въпрос за обзавеждането на детската стая, но като цяло идеята ми звучеше страхотно“, споделя консултантът Лорен Хартман.

Как да направим една детска стая Монтесори?

Фактът, че децата могат да станат сами от леглото след сън, вместо да плачат, за да дойдем и да ги свалим от креватчето, е достатъчно красноречив. „Дъщеря ни често се събуждаше и пълзеше, разглеждайки книги и играчки в стаята си всяка сутрин близо час и често дори заспиваше за втори път, докато се събудим и я видим“.

Леглото на пода е проста концепция, която предизвиква сложни емоции у хората. Толкова сме свикнали с идеята, че бебето трябва да спи в кошара, че се борим да предвидим други алтернативи.

Има два основни въпроса / притеснения, които родителите имат относно легло на пода:

1. Моето бебе няма ли да се изтърколи от леглото?

2. Как да накарам пълзящото бебе да остане в леглото?

Отговорът на първия въпрос е: Да. Вашето бебе вероятно ще се изтърколи от леглото веднъж или два пъти (както направи синът ми), но тъй като матракът е ниско до земята, то ще бъде невредимо (можете да поставите сгънато одеяло на пода около матрака, за да смекчите падането, но повечето родители установяват, че нямат нужда от него).

Какво ще научи бебето ви от своя опит? То ще разбере къде е ръбът на леглото и какво е усещането. То ще открие какво се случва, когато премине този край. То ще разбере как да контролира тялото си и да обърне позицията си, когато осъзнае, че е достигнало периметъра на матрака.

Най-ценният съвет, който можех да получa от една майка

Тези уроци са изключително важни за бъдещата безопасност и психическо развитие на детето, защото то научава за причината и следствието и формира точна перспектива за заобикалящата го среда. Когато започне да пълзи и достигне стъпка, опитът му с ръба на леглото ще му напомни да спре по пътя си. Много родители, чиито бебета са спали на леглата на пода, разказват колко са предпазливи децата по стълбите, благодарение на това.

Сега да разгледаме втория въпрос, да накараме бебето да остане в леглото.

Детското креватче предлага удобството за задържане на детето, докато родителите не са наоколо, но на каква цена? Много деца се противопоставят на спането в детските си креватчета: повечето родители имат ужасяващи истории за бебета, които хвърлят гневно играчки в момента, в който са поставени в креватчетата си, и всички сме чували за пъргави бебета, които се изкачват и падат, когато родителят излиза от стаята.

Бебетата мразят да спят сами или мразят креватчето?

Отговорът може да се намери, като поставите детето на легло на пода, вместо да го затворите в креватче. На леглото на пода детето не се чувства затворено, така че времето за отдих се превръща в приятно изживяване вместо в налагане. Детето се чувства така, сякаш контролира живота си: ако иска да спи, може. Ако не е уморено, то може да стане от леглото и да играе с (двете или трите) играчки, които са му на разположение в защитената стая. След това, когато то се умори (което непременно ще се случи в крайна сметка) или ще заспи на пода, или ще се върне в леглото си за дрямка.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com