Защо правителството видя проблем в липсата на места за детски ясли и градини едва сега? Ясно е – кризисен пиар. Протестиращи вече втори ден запушват възлови кръстовища в столицата и в други големи градове у нас, гражданското недоволство се надига до такава степен, че скоро балонът ще се спука. Въпросът е с какво е пълен?

Проблем с липсата на места за детски ясли и градини има в София от близо 10 години. От тогава са се променили единствено кандидатстващите, друго в системата – едва ли.

За протестите за липса на места в детските ясли и градини в София

В последните две, три години имаше активно гражданско недоволство спрямо проблема – десетки дела за дискриминация спрямо начина на прием на децата. Фактът, че те се разиграват на лотария, буди още по-голямо недоволство на родителите на неприетите за втори, трети и пореден път деца.

И така с няколко протеста и молба да се срещнат лично премиера, представителите на Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини успяха да покажат, че и тази година в системата липсват едни 4000-5000 места. И проблем има, и то голям.

След трето класиране (когато често на този етап вече губиш каквото и да е надежда за прием) извън градините останаха 9920 деца.. Дори и да се случат обещанията за преместване от „опашката“ на едни 1500 места, бакалската ни сметка просто не излиза..

Фандъкова се “загрижи” за проблема

Строителната програма на столична община се движи с обороти, недостатъчни да запълнят ямата от 9920 места..

А да не споменаваме квартали като Манстирски ливади – Изток, които нямат и една общинска детска градина, а в квартала младите семейства с деца са почти 70% от цялото население на квартала, показват разчети. Вместо държавна, те ще имат частна, с частно училище, според решение разписал главният архитект на София.

А многолюдни квартали като Люлин и Младост вместо по още една, две детски градини, имат сгради, подходящи за целта, но пълни с чиновници.. (Днес стана ясно и, че све сгради на Министерство на труда и социалната политика в “Младост” и “Люлин” ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини, а на два държавни терена в район “Студентски” също ще бъдат изградени детски градини.)

И след тези едва няколко реда изписани за 10-годишен проблем, неглижиран с годините и хванал един пръст прах, правителството видя проблема. Или по-скоро най-накрая го призна. След обещанието на премиера за няколкостотин милиона за детски ясли и градини, одобриха национална програма за изграждане, разширение и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г.. с бюджет до 70 млн. лв. на година.

А столична община получи инжекция от 50 милиона лева за строеж и реконструкция, както и отчуждаване и изкупуване на детски градини и ясли. Но с това проблемът не се решава, тъй като липсва стратегия за разпределяне на тези пари. Знаем, че премиерът е добър в наливането им, но Фандъкова не я бива много в “строежите”. Нека само тези пари отидат за нуждата от градина на 9920 деца в София, а не само и единствено за замазване на очите и за предизборна кампания.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com