Защо родителите избират монтесори играчки за деца?

През последните години монтесори играчките за деца добиха изключителна популярност и се превърнаха в пръв избор на родителите, когато става въпрос за забавление, творчество и детско развитие. Ако сте от тези, които все още не знаят нищо за метода Монтесори, то този материал е точно за вас! Съчетавайки полезното с приятното, ще ви разкажем за възникването на метода Монтесори, за неговите предимства и за детските играчки с това наименование.

Започваме с историята

Методът Монтесори, както най-вероятно и сами се досещате, носи името на основателя си, а именно д-р Мария Монтесори. Нейната основна цел била да развие идеята за спонтанно обучение при децата като разработи материали, които помагат на децата в процеса на усвояване на нови знания. Този метод датира от началото на миналия век. Повече от 100 години е тестван и прилаган в различни култури, а планът е бил стимулиране на физическото, психическото, социалното и емоционалното развитие на малчуганите. Методът Монтесори окуражава децата да бъдат активната страна, да взимат решения и да учат за околния свят чрез игра. Към днешна дата е приложим в редица детски градини и училища.

Ето ги и материалите

След историята и същността на метода, разбира се, дойде време да представим и материалите. Лично Мария Монтесори измисля и проектира всички съвременни материали, които са предназначени за работа по метода. Те са произведени по чертежи и скици на докторката, а функционалностите и характеристиките напълно отговарят на нейните изисквания. Разказваме за материали, а все още не става ясно какви са те. Предполагаме, че вече сте се досетили. Материалите са различни по дизайн, форма, размер и цвят играчки, които стимулират детското развитие.

За монтесори играчките

Настъпи и най-забавната и интересна част от материала. Ще разгледаме различни модели монтесори играчки, които са хит на пазара. Можем генерално да обобщим, че повечето монтесори играчки са дървени и се разпределят в различни категории, които са в зависимост от образователната потребност. Такива са математиката, биологията, географията, практическите материали и развитието на речта. Математиката използва пособия, които помагат на малчуганите да усвоят броенето, смятането и мерните единици. Биологията предоставя познания за структурата на някои видове растения и насърчава развитието на координацията между очите и ръката, вниманието към детайла и фината моторика. Географските глобуси и карти показват разпределението на континентите и океаните. Практическите материали ангажират децата с нещата от бита и всекидневието, а пособията за сетивност и развитие на речта насърчават детето да учи цветове, знаци, символи и други. Благодарение на монтесори играчките децата ще изследват всичко наоколо, докато играят и се забавляват.

Предимства на монтесори играчките

И малки, и големи обожават играчките по метода Монтесори. Едно от основните им предимства е, че са произведени от естествени материали като дърво. Семплият дизайн, функционалността и дългият период на употреба също са част техните предимства. Не на последно място по значение е развитието на различни умения без натоварване на съзнанието – липса на мобилни телефони, таблети, електроника, ярки светлини и други. Ако искате да осигурите най-доброто образование за вашия малчуган, то монтесори играчките са перфектното решение.

Къде да ги откриете?

В специализираните онлайн магазини за детски дървени играчки, като този на Lulla Toys, може да откриете монтесори играчките. LullaToys предлага разнообразни модели, които стимулират множество образователни потребности. Брандът притежава дългогодишен опит на пазара и отлично знае кои са най-подходящите играчки за деца. Посетете LullaToys и се гмурнете в света на детските дървени играчки.

Светлана Иванова
Новият член в екипа ни - Светлана е завършила педагогика, но обича да пише за деца, образование и много теми, свързани с родителството.