Наскоро споделихме изображение в социалните мрежи, което показва как деца от канадски център спят на походни легла на терасата в снега. Това предизвика много оживена дискусия и силни реакции, включително шок и загриженост от някои родители.

В тази статия изследваме културните предположения относно спането на открито, разбиваме някои митове за студеното време и болестите и говорим с австралийските преподаватели – за това как те са приложили целогодишни политики за спане на открито в своите центрове.

Спането на открито е културна норма в много студени страни – Швеция, Дания, Норвегия, Русия. Има дълга културна традиция за използване на външни пространства за сън в някои по-студени страни в северното полукълбо. В много от тези страни се смята, че практиката установява връзка с природата и осигурява ползи за здравето.

„След като прекарах 5 години в преподаване в Северна Германия, научих и разбрах за тази практика“, сподели Карли Бонър. „Родих втората си дъщеря, докато живеехме там, и бях посъветвана от моята акушерка да я оставя да спи навън. Това може да предизвика културен шок, но трябва да бъдем отворени към практиките на други култури и техните знания и вярвания за различните климатични условия.

Мичъл Хюз, австралийски преподавател в международно училище в Швеция установила, че откритите пространства се използват в Швеция през цялата година за учене, игра и сън, но родителите от други страни може да не са подготвени за това и често трябва да се говори чрез ползите от практиката.

Има една шведска поговорка, която гласи: „Няма лошо време, има само лошо облекло“

Mного центрове за ранно обучение в Австралия предлагат сън на открито като част от тяхната програма и тя не се ограничава само до летните месеци. Ники Мууди, ръководител на предучилищна група в Rumpus Room в Нюкасъл, обясни, че децата в техния център имат избор между дейности на закрито и на открито през целия ден.

Родителите могат да изберат дали детето им да спи в детска количка или на легло в двора на градината или да остане вътре. Леглата Навън персоналът е подготвил детски кошари с постелки, които са леко повдигнати от земята, което гарантира, че детето ще етопло и сухо, а родителите могат да осигурят спално бельо от вкъщи, така че детето да може да получи домашния си комфорт, ако желае.

Няма конкретна температурна граница, при която в The Rumpus Room да не предлагат сън на открито, но комфортът и безопасността очевидно са приоритет, така че опцията е под въпрос всеки ден. Ако екипът на The Rumpus Room смята, че не е в състояние да осигури удобно и безопасно пространство поради метеорологичните условия или външните условия, тогава децата ще спят вътре.

В Woden Early Childhood Center в Канбера сънят на открито е вариант през цялата година. Единственият път, когато децата спят на закрито, е когато е много горещо или ако бетонът е мокър.

Как организирате място за спане на открито?


Болните деца намаляват


Доказано е, че спането на открито има редица предимства, включително по-добър нощен сън и по-малко боледувания. Други предимства на съня на открито са, че когато децата са изложени на природата, те заспиват, докато изпитват естествена стимулация, като например люлеене на дърветата или летенето на птиците, което може да има успокояващ ефект.

В Rumpus Room се наблюдава, че сънят на открито осигурява по-тихо място за сън, че естествената среда е успокояваща за децата и че децата, на които им е трудно да спят на закрито, заспиват по-лесно на открито. Времето за сън също е по-дълго на открито, в съответствие с резултатите от проучване във Финландия. Има и забележим спад в заболяванията на децата в градината, откакто са въвели съня на открито, като други центрове като Little Learners във Фримантъл също съобщават за това.

Въпреки че играта на открито също осигурява ползи за здравето, използването на външни пространства за почивка и сън осигурява специално преживяване на природата като място за релаксация и подмладяване и предоставя възможности за внимателност по начин, който играта може да не предоставя.

Съществува мит, че студеното време води до настинка, но според медицинското училище в Харвард вирусите са тези, които причиняват заболяванията.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com