Въпреки че детските ясли и градини отварят от понеделник, хиляди деца остават без възможността да посещават детски градини, регистрирани под формата на образователни центрове през април.

Отварят детските градини

Представители на частни школи, образователни центрове и занимални се чувстват дискриминирани от новата заповед на министъра на здравеопазването и недоумяват защо остават затворени до края на април, при положение че детските градини и яслите отварят врати на 5-и април. В заповедта от 30-и март в т.6 е упоменато, че се преустановяват посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

От 5.04.2021 г. се допуска изключение от забраната по отношение на посещенията в детските градини и детските ясли (общински и дръжавни имат предвид в заповедтта). Но защо остават затворени другите школи и центрове, при положение, че точно те работят с по-малки групи най-често с 10-12 деца?

И по този начин много деца остават вкъщи по принуда, тъй като за тях не е имало места в общинските и държавни детски градини и затова са записани в частни образователни центрове и занимални.

Само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини

„Всички деца имат еднакви потребности и равни права. Всички образователни структури трябва да отворят вратите си и не трябва да ни делят на частни, държавни и общински. Ние сме потресено от това разделение в издадената заповед “, споделят от бранша.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com