Превод от Parents.com

“Моите родители и аз винаги сме имали наистина страхотни отношения. Така че, когато разбрах, че съм бременна, предположих, че те ще искат да бъдат основна част от живота на детето ми. Представях си стоплящи сърцето сцени на връзка между поколенията: преспиване при баба и дядо, екскурзии в зоологическата градина и готвене и печене на бисквити около Коледните празници. И не само, че родителите ми наскоро се бяха пенсионирали, но и живееха само на час път с кола от нас. Перфектно!

Ама не точно….Моето дете има неангажирани баба и дядо

След като родих, изглеждаше, че родителите ми имаха ангажименти всеки уикенд. Гледаха дъщеря ми два уикенда, когато бяхме в затруднение, и никога повече.

В наши дни бабите и дядовците са толкова активни, че напълно са променили лицето на бабите и дядовците.

Лицето на баба и дядо се промени с времето. Отминаха дните, когато „баба“ беше символ на възрастна домакиня, която пече бисквитки и чете приказки на децата, а дядо извежда децата с колелата пред блока. И със сигурност много баби и дядовци все още правят тези неща, но вероятно правят и много повече. И работят повече, и водят активен социален живот.

Това поколение не седи в домашните си халати и не чака трепетно внуците всяко лято. Уви, днес 50-годишните баби работят, водят активен социален живот, ходят по екскурзии, а лятото са по курортите. И не, не взимат внуците..Поне не толкова често, колкото техните майки и бащи са взимали децата им.

Една моя приятелка попита майка си дали може да остави бебето си за уикенда, за да могат тя и съпругът й да отделят време един на друг насаме, а отговорът беше: „Вашето поколение изглежда приема, че задължението на баба и дядо е да гледат децата, когато на вас ви е удобно. Не става така. И аз си имам живот”.

Може да се чувстват наранени

Други баби и дядовци може да таят лоши чувства, ако сте поддържали с тях рядко контакт през годините, но след това очаквате незабавно да се превърнат в гледачки, щом се появи внуче. Карл Пикхард, доктор по философия, психолог от Остин и автор на Surviving Your Child’s Adolescence, казва, че младите хора имат много натоварено ежедневие и често нямат много време за родителите си. А като се роди дете, изведнъж те са готови да се съберат отново около внучето и това е доста внезапна промяна за бабите и дядовците, казва той.

Вашите родители може да искат да са не само баба и дядо на вашето дете, но и ваши родители.

Как да действате с неангажираните баби и дядовци

Оказва се, че има много начини да намерите средно положение. Най-добрият начин да започнете е с разговор, в идеалния случай преди или скоро след раждането на бебето, казва д-р Ан К. Фишел, директор на Програмата за терапия на семейства и двойки в Масачузетската болница в Бостън. Появата на бебе създава сеизмична промяна в отношенията, както с вашия съпруг, така и с вашите родители, казва тя, но рядко някой се сеща да седне предварително, за да поговори за очакванията.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com