Десетки са били протестите за липсата на места в градините и отказа за строеж на нови такива. Но за първи път в София се надигна недоволство срещу изграждането на новa детска градина в един от най-критичните от към свободни места квартал “Стрелбище” – в квартала има над 200 неприети деца само на едно от класиранията.

Планът за изграждането на детската градина е от две години, а локацияте – междублоково пространство, което е общинска собственост и на което ще се запазят съществуващите игрища, а постройката ще бъде на два етажа с озеленен двор.

“Целият квартал и от съседните райони се събират тук. Когато децата свършат училище или детска градина, идват със своите родители или самостоятелно. Това е пространство, на което разчита всеки един жител на квартала да се чувства спокоен и да диша чист въздух. Искаме само да запазим зеленината, която е наследство от нашите родители. Те общо са решили, че това пространство трябва да остане за поколенията”, казва един от протестиращите пред bTV.

“Група граждани осуетиха физически първата копка на новата детска градина. Проектът обаче започва и ще бъде реализиран. Доводите на хората, с които успях все пак да проведа разговор, бяха, че не искат да се премахне зеленината и че не искат новата детска градина да е на това място. Със съжаление започвам да осъзнавам, че малки групи хора, въоръжени с висок патос и изопачени аргументи диктуват дневния ред на цели квартали. В този случай няма да го допусна”, отговори във фейсбук районният кмет на “Триадица” Димитър Божилов.

“Детската градина е необходима- около 200 деца от “Стрелбище” не са класирани за места. За цяла Триадица тази бройка е още по-притеснителна- около хиляда. Новото заведение може да приеме до 180 деца и това ще облекчи ежедневието и разходите на стотици домакинства, както и ще позволи на общината да изпълни задължението си по закон да осигури места за задължителното предучилищно образование.

Освен това зеленината се запазва- премахват се десет дървета, някои се изместват. В парцела няма защитени видове. Около двуетажната сграда ще има зелени площи, дървета, детски площадки и двете реновирани спортни игрища. Да, вечер няма да може да се пие бира и да се пушат цигари и да се трупат боклуци.

Спортните терени ще са със свободен достъп, защото мястото е традиционно разпознаваемо като локация за спорт. В новите игрища хората ще могат да спортуват в модерни и безопасни условия, напълно безплатно. Тъй като в момента започва този процес, достъпът до настоящите игрища ще е ограничен, докато не се изместят и реновират. Ще се постарая те да бъдат отворени за граждани преди приключване на изграждането на обекта”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com