При организиране на рожден ден на детето трябва да спазите изискването, че НЕ се разрешава внасянето на торти и други сладкарски изделия според Наредбата за здравословно хранене. С нея се забранява консумирането на торти и други сладкарски изделия, съдържащи свободни захари, които не са приготвени в детската градина.

До скоро родителите, които искаха да почерпят с торта или друга приготвена храна за рожден ден в детска градина, нямаха варианти освен да донесат хартиена торта с подаръци моливи и фулмастри, например. Но децата, въпреки подаръците, оставаха разочаровани, тъй като нямаха почерпка.

Във Варна обаче кетъринг фирми, които доставят храната на малчуганите в ясли и градини, създадоха празнично меню, с което набраха популярност за почерпка за рожденния ден на детето.

Общинското предприятие „Училищно и столово хранене“, което на практика е ангажирано с приготвянето на дневното меню за градините, предлага услугата „Кетъринг за детски рожден ден“. Менюто и качеството на храната са съгласувани с Областна дирекция по безопасност на храните.

Услугата се предлага само за деца, посещаващи общинските детски градини. Идеята за въвеждането й възниква от желанието на екипа да допринесе за по-голяма радост и веселие в този прекрасен за всяко дете ден“, споделят те за moreto.net. Обикновено кетърингът се поднася на децата със следобедната закуска.

Може да включва различни неща в зависимост от направения избор от предлаганото меню. Има възможност за хапки, мишлета от варено яйце и маслини, сандвич „цвете“ или „калинка“, еклер със сирене и пипер, бутерка с месо или кашкавал, чашки със зеленчуци, а също и за сладки изделия като пандишпаново руло, кекс и целувки. Заявката трябва да е поне ден преди събитието. Цените в менюто варират от 25 стотинки до 24 лева. Най – висока е цената на „Веселото влакче“ от солети и краставици и моркови за 15 деца – 24 лева.