Децата, които по-често играят на открито, но в по-зелени пространства – гори, поляни и детски площадки със зеленина, независимо от сезона навън, са с по-силна имунна система от тези, които рядко излизат навън и играят най-вече вкъщи, показват изследвания. Учените смятат, че това е така, защото децата са имали допир до значително по-разнообразни микроби, отколкото малчуганите, които живеят и играят в по-стерилна среда.

В проучването са участвали 75 деца в два града във Финландия, сравнително малък брой деца за изпитване. „Но когато видяхме резултатите, бяхме много изненадани, защото те бяха толкова красноречиви“, казва Аки Синконен от Института за природни ресурси Финландия, която ръководи работата. „Нашето проучване може да проправи път за нови превантивни практики за намаляване на глобалната епидемия от имунни заболявания.“

Изследването е публикувано в списанието Science Advances и е проведено от голям екип, включващ експерти по медицина, екология и градоустройство. Децата, участвали в проучването, са на възраст между три и пет години.

Групата на тези, които играли навън в по-зелените пространства, заобиколени от храсти, растения и дървета, са били насърчавани да си играят така наречените мръсни игри – с листа, с клони и т.н. за около 90 минути на ден, а другите са били в по-стерилни детски площадки, с бетон, пейки, пързалки, но без зелени кътове около тях.

На Запад нарастват процентите на автоимунни заболявания, при които тялото по погрешка се атакува. Болестите включват астма, екземи, диабет тип 1, заболявания на червата и други. Възможното обяснение за тази тенденция е, че децата в момента са изложени на много по-малко микроби, отколкото в миналото.

Това означава, че имунната им система е по-податлива на „грешки“ и по-малко е предизвиквана за реакции от микроби.

Предишни проучвания сочат, че има статистическата връзка между излагането на микробно разнообразие и развитието на добре функционираща имунна система. Но това е първото проучване, което умишлено променя средата на децата и следователно посочва причинно-следствената връзка на това.

Изследователите казват, че техният експеримент показва, че е възможно да се подобри развитието на имунната система с относително прости промени в средата на живот на градските деца.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com