В очакване на големия ден – когато ще се появи новият член на семейството – добре е да обмислим дали сме купили всичко необходимо. И макар основните първи неща в списъка със задължителни вещи за бебето да са количката, креватчето, помпата за кърма, пелените и залъгалките, не бива да подценявате и играчките. Отделете задължително време и внимание и за тях.

Играчките са не по-малко важни за психо-физичното развитие на мъниците. Ако ги подберете умно и според възрастта на детето, ще видите реални ползи и от приятните свободни часове за забавление.

На каква възраст можем да предложим първата играчка?

Макар и на по-неопитните родители да не им се вярва, играчки могат да се предложат още от първия ден след раждането. Разбира се, те трябва да са съобразени с крехката възраст и най-вече с да са безопасни за използване.

Новороденото може да бъде зарадвано и забавлявано по много начини. Истината е, че в момента всичко за детето е ново, а в погледа му се чете любопитство да докосне и опознае света наоколо. Не потискайте това любопитство, а го развийте подобаващо.

За първите три месеца от развитието на малчугана опциите ви не са много, но пък са достатъчно полезни и безопасни, за да ги обмислите:

  • Въртележка за бебешкото креватче. Позволени са и музикални модели, като те действат приспивно. Не се колебайте да се спрете на тях, ако вариантите ви да накарате детето да заспи вече са се изчерпали.
  • Играчки за закачане. Най-често те са меки и приятни на допир, с което позволяват на детето да се научи да хваща и стиска предмети. Обикновено родителите ги закрепят пред бебето, докато се вози в количката за разходки.
  • Меки книжки. Ако искате да възпитате любов към четмото у детето от най-ранна възраст, именно те са вашият шанс. Изберете подходящи варианти с пъстри картинки, които не по-малко ще събудят онзи любопитен поглед и у вашия малчуган.
  • Плюшени приятелчета за гушкане. Тези играчки за новородено се смятат за най-купувани и предпочитани. Напълно нормално е. Те са безопасни, приятни за допир и често стават доживотни другарчета на мъниците и след като поотраснат.
  • Музикална лампа. Нощната лампа е задължителна за някои родители и деца. Не всяко бебе успява да се научи да спи на тъмно. А и с това будуване на родителите им е нужна сигурност, когато за пореден път стават рязко от леглото, за да успокоят плачещото дете. Между другото, с музикална лампа може дори да си помогнете по-лесно да го приспите, когато се събужда нощем.

Съвети за безопасност в избора на бебешки играчки

В огромното разнообразие от играчки на съвременния пазар всеки може да се обърка и да направи грешен избор. Понякога това се случва дори на опитните родители. Затова сметнахме за важно да споменем за какво да внимавате, когато сте на лов за бебешки играчки. Ако безопасното забавление е топ приоритет за вас и вашето мъниче, съобразете се със следните експертни съвети:

  • Новородените не бива да имат достъп до дребни играчки, както и такива, които се разглобяват на малки елементи. Съществува риск от задавяне, поглъщане и вдишване.
  • Избягвайте играчки, на които лесно могат да им се махат батериите.
  • Придържайте се към естествените материали, защото колкото и стриктно да следите детето си, няма се усетите как зад гърба ви то се опитва да постави до устата си любимата играчка.
  • Четете етикетите на играчките, които избирате за новородено, и се уверете, че в тях не са използвани опасни и вредни лепила и бои.

Какви играчки за бебе препоръчват специалистите?

Специалистите по ранно детско развитие са категорични, че играчките са полезни за мъниците още от самото им раждане. Експертите съветват родителите да избират с мярка, като внимават да не прекаляват с покупките. Затрупаното с твърде много играчки дете, се разпилява, трудно успява да задържи фокуса си върху конкретно занимание и така реално не получава никакви ползи от тях.

Специалистите, също така, споменават, че забавата за един малчуган трябва да съчетава както приятни емоции, така и минимален коефициент на практичност. С други думи играчките е добре да са образователни и развиващи умения като фина моторика, координация, баланс и въображението.

Ако все още имате колебания за подходящи играчки, се консултирайте с продавачите в любимия си детски магазин. Те със сигурност ще имат много интересни и практични предложения за вас.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com