Издръжката на малки деца в България е скочила с около 15-20%. До този извод стига NOVA, която сравнява разходите за малчугани у нас, в Австрия, Франция и Великобритания.Наталия Такова отбелязва, че има ръст на продукти за бебета и малки деца.

„Аз съм майка на две деца, за образование, основни потребности, храна и дрехи сметката може да отиде и до 2500 лв. месечно“, изчислява тя.

Едното й дете е прието и ходи в държавна градина, а другото е в частна градина.

Във Франция средните разходи за малко дете с между 1000 и 1200 лв. – за продукти за храна, хигиена и ясла. Във Великобритания – около 2000 лв. а в Австрия минава 2500 лв.

Доставките на пелени, адаптирано мляко, пюре и шише с биберон са се увеличили двойно, затова и цените са увеличени с 15-20%, отбелязват родните продавачи.

Така за четирите продукта в България трябват малко над 67 лв.

Най-евтино те излизат във Великобритания – около 60 лв., най-скъпо се оказва в Австрия. Пакет пелени в Обединеното кралство е 10 лв. – двойно по-евтин от останалите страни.

В частните градини у нас месечните такси межди 600 и 1700 лв.

Разходите за отглеждане на дете у нас са се повишили с 10-15%.

Размерът на таксите във Франция зависи от доходите на родителите – за семейство с ограничени е около 300 евро, за високи – около 1000.

В частно заведение сумата започва от 1000 евро на месец, по-евтин вариант са бавачките, които гледат до 4 деца в дома си.

В семейство с неработещ родител, детето може да посещава държавно заведение не повече от 2 пъти в седмицата.

В Австрия таксата е между 200 и 240 евро на месец, но само за родители с постоянен адрес, за останалите вариант е частна градина от по над 500 евро. Държавните градини са безплатни само до обяд. Във Великобритания градината излиза между 1200 и 1500 паунда.

У нас има еднократни помощи и за бременност и за раждане на дете, отделно има данъчни облекчения.

В Австрия еднократна помощ при раждане на дете няма, а при майчинство родителите получават между 80% и 90% от заплатата и имат намален данък ДОД.

Във Великобритания помощи има само за семейства с доход под 50 000 паунда на година, майките получават майчинство само 6 месеца.

Във Франция има 900 евро за раждане на дете, а за всяко следващо се увеличава с 200 евро.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com