С повишаването на температурата на цялата планета изменението на климата става все по-често фактор при вземането на решения за семейното планиране. Едно скорошно проучване установи, че страховете от изменението на климата може дори да влияят на родителите да мислят по различен начин относно раждането на повече деца или изобщо да имат деца. „Винаги съм се интересувала от изменението на климата, но не достатъчно, за да повлияе на това колко деца да имам. Но през последните няколко години това се промени, тревожа се много за това колко безопасно ще бъде за децата ми, когато пораснат“, казва Аби Уинстън, майка на две деца в Мейн.

Проучването е поръчано и публикувано от HP Inc., официално известна като Hewlett-Packard, заедно с Morning Consult. Те анкетирали 5000 родители от пет различни държави – Индия, Мексико, Сингапур, Обединеното кралство и Съединените щати – за да разберат как изменението на климата оформя начина, по който родителите мислят за света, кариерата си и отглеждането на децата

Изменението на климата и ефектът му върху семействата

Проучването установило, че родителите са изключително загрижени за здравето на нашата планета и това се проявява в навиците за харчене, избора на кариера и както споменахме, семейното планиране.

  • 91% от родителите са загрижени за климатичната криза, водеща до промени на живота и навиците им за пазаруване.
  • 53% от тези, които са загрижени за изменението на климата, казват, че това е повлияло на перспективата им да имат повече деца

Когато Мери била на 30 години, тя и съпругът й започнали да обсъждат да имат деца. И двамата искали да имат, но тя не могла да се отърси от чувството, че не е редно. “Исках да имам второ дете, но също така гледах планетата и си мислех: „Е, какво бъдеще ще има за тези дечица. Какво ще оставим след нас”!?

Но въпросът дали да имаме деца в един “затоплящ се” свят започна да се измества от страхове какво ще направят децата на климата към страхове какво ще направи климатът с тях. Някои хора избират да нямат деца, защото се страхуват, че това ще засили глобалното затопляне. Докато други са загрижени за екстремните метеорологични явления, които децата им може би ще трябва да преживеят.

Проучванията показват, че една трета или повече от американците под 45 години или нямат деца, или очакват да имат по-малко, отколкото биха могли иначе, защото се притесняват от изменението на климата. Милениалите и поколението Z не са първите поколения, изправени пред потенциала на неизбежна, катастрофална, необратима промяна в света, който ще наследят. Но, изглежда, те са първите, които сериозно се замислиха над последствията за следващите поколения.

През последните няколко години климатът определено допринесе основно за това, че да не искаме повече деца в глобален мащаб

Шведско проучване, публикувано в IOPscience през 2017 г., установи, че едно дете по-малко на семейство може да спести приблизително 58,6 метрични тона въглерод всяка година в развитите страни.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com