Българската агенция по храните спира от пазара детска млечна каша със завишено съдържание на олово.

Детската храна със завишени стойности на олово е разпространена в търговската мрежа в цялата страна, съобщават за bTV от Българската агенция по храните.

Става дума за млечна инстантна каша “Зърнин М” със срок на годност до 11 май 2024 г. и партиден номер L 063-11.05.2024.

Снимка БТВ

Снимка: iStock

В продукта е открито наднормено количество олово.

От БАБХ съобщават още, че кашата не е опасна за здравето на кърмачетата, но в съчетание с вода и други фактори е възможно да доведе до повишаване на здравния риск.

След лабораторен анализ Центърът за оценка на риска по хранителната верига издава становище, че въпреки че храната не е опасна –  в съчетание с вода и други фактори може да доведе до риск за здравето.

С цел установяване източника на замърсяване са взети допълнителни проби от суровини и готови продукти. Проверките на БАБХ по случая продължават, добавят от БАБХ.

Снимка: iStock

Педиатри предупреждават, че не бива да се създава паника, но родителите, които са давали от храната, да следят за определени симптоми.

„Разбира се оловото е тежък метал, и когато се консумира храна, съдържаща го, това крие риск. Знаем, че децата са  по-чувствителни на токсични въздействия, дори и на по-ниски количества могат да доведат до клинични промени в различни органи и системи“, каза д-р Геновева Тачева, която е зам.-директор на СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”.

„Симптомите е важно да кажем кои са безапетитие, раздразнителност нарушение на съня, коремни болки, гадене и повръщане и диария и трябва да бъдем мнителни при такива симптоми. За щастие все още нямаме такива случаи, ще бъдем по-наблюдателни, имайки предвид тази информация“, добави тя.

Всеки, който е купил от кашата, може да я върне обратно в магазина, уточняват още от БАБХ.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com