Споделяме поста на доктор Цвети Дучева, собственик на Детска дентална клиника за соковете от кутии и какво причиняват те на зъбите.

Снимка на DrCvety PediatricDentist

“Седя си на терасата на Спа комплекса, телефонът ми е развален, с други думи казано, на дигитална диета съм.

Чета книга и се наслаждавам на свободното време докато децата са в басейна.

До мен се настанява младо семейство с дете на около 3-4 години заедно с бабата и дядото. Шумни са, особено бабата, отказва да се съобрази с желанието на майката детето да ходи босо по тревата, да се съблече и да тича на воля.

– ЩЕ падне…, ЩЕ се изпоти…, Ще се удари…, Ще се набоде…, знам аз…,после пак до мене ще опрете!

След малко вади от чантата си един пакет с чаени бисквитки и започва да му ги предлага заедно със СОКЧЕ ОТ КУТИЙКА. Майката е видимо напрегната, сега забелязвам, че е бременна, моли я да не разваля обяда на момиченцето. А бабата се обръща и казва:

– То витамини му трябват на това дете, гледай го какво е слабо, няма бузки, прилича на недохранено.

– Че колко ли витамини има в този сок? – не се сдържах аз. Чели ли сте съдържанието, знаете ли колко захар има в него, а оцветители, а овкусители и стабилизатори?

Получих изпепеляваш поглед и бях огледана от главата до петите от едрогърдата баба срещу мен.

-Има достатъчно! -отвърна тя.

Прехапах си езика, честно, за да замълча, не исках да влизам в излишен спор. Майката на детето ме погледна благодарно, ако сте чували безгласно „Благодаря“, това беше.

Стана ми мъчно oт заблудата на повечето хора, че в кутийка сокче може да има нещо полезно.

А всъщност, е КИСЕЛИНЕН ДЪЖД за детските зъби, кутийка след кутийка…

Какво нещо е рекламата…!

На снимката съм снимала горните зъби на дете на 4 години, което не пие вода, а по 2 литра натурален сок дневно

( предимно зелена ябълка и банан), според Вас, колко витамини има в тях?

Под поста сте включва с коментар лаборант, изследвала сокове точно за наличие на някои витамини в соковете

“Количеството витамин C например, което успяхме да изолираме от няколко марки сокове при няколко опита не беше и 1/10 от посоченото на кутията. Друг е въпроса, че дори и прясно изцедените сокове, така наречените фрешове, не са ок, особено за деца, защото се премахват всички полезни за храносмилането фибри, а също за едно шишенце се изтискват 3-4 портокала например, в сока им са само захарите им и с една чаша ще поемеш повече, отколкото ако просто изядеш един портокал.

С изяждането на един плод приемаш достатъчно количество витамини, фибри, не чак толкова много захари, държи те и сит, затова винаги пресните плодове са най-добрият вариант. А повечето витамини приети в голямо количество просто се изхвърлят от организма, чрез урината например, а понякога в големи количества могат и да вредят, така че всичко трябва да е балансирано и с мярка”, споделя Симона Дуркова.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com