Какви са причините за недостига на места за всички? Как ще бъдат компенсирани родителите на тези деца? Какви бяха обещанията, какви са резултатите и какви ще са решенията?

Темата коментира в “Нашият ден“ по БНР програма Христо Ботев Емилия Тодорова, майка на 2-годишния Тодор от София:

“Очакванията ми бяха големи, тъй като имах максималния набор от точки, които за тази година бяха 13. И също като всички родители смятахме места и шансове, но за съжаление моето и още над 10 хил. деца не са приети и са извън системата.

Шансовете да се класираме на следващо класиране са още по-минимални, тъй като абсолютно всички кандидатстващи вече се записват – до петък се знае какви места евентуално някъде може да са останали поради неуредица с документи или заявени грешни критерии, но шансовете намаляват с всеки изминал час.

Искат оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради приема в детските градини

Неговото неприемане ще коства на семейството ми неплатен отпуск още шест месеца, на който имам право от работодателя. Или повече от 700 лв. такса за частна ясла на месец.”

Припомянме, че родителите организират нов протест срещу недостига на места в детските ясли и градини в София днес от 16 часа до 20 часа на ул. Московска 33

Изход от кризата

“За съжаление решенията са много закъснели. За решения можеше да се говори преди около пет години. В момента дори ударно строителство да се направи, дори да се принудят строителите да отпускат приземен етаж на новостроящите се блокове, нещата няма да се оправят за една година или за две.

Това е реалността – място няма и в частните детски ясли и градини, те също са недостатъчен брой. Трябва воля и желание от страна на Столична община.“

Темата коментира и Борис Бонев, независим общински съветник в Столична община:

“Когато повече от 10 години наблюдаваме този сериозен проблем с недостига на места в детските градини, въпреки всички обещания, че това е приоритет. Това явно показва, че очевидно това не е приоритет. И всъщност са празни приказки. Вероятно, разчитайки на факта, че само няколко години един родител се интересува от това дали детето му ще бъде в детска градина или ясла. След което израства тази възраст и стимулът му да се бори за тази кауза изчезва.

По този начин през 2-3 години се сменят поколенията на родители, които се борят за повече детски градини. За общината това е много угодна ситуация, тъй като няма единен обединен блок, който твърдо и постоянно да се бори за това да се строят повече детски градини.

Гняв сред родителите в София – падат шансовете на деца заради поправки в последния момент

По-големият недостиг на места е в кварталите, в които има бурно презастрояване. Това е “Младост“, Витошката яка, по-малко са проблемите на север. Но на практика няма район на София от общо 24, в който да няма проблем с недостиг на места в детските градини.

Беше обещано през 2021 г. да бъдат завършени 12 детски градини, започнати през предишни години. Дори при най-оптимистичния сценарий, предвид темпото на строителство в момента, най-много 8 от тях биха били завършени.

Твърдо вярвам, че една оставка би решила този проблем, защото тук говорим за организационен и управленски капацитет, не за липса на пари. “

Нова общинска помощ, която да допълва държавната за частните градини

Темата коментира и Мария Минчева, директор дирекция „Образование“ в Столична община:

“Тази година се забелязва ръст от над 4 хил. деца повече в сравнение с миналата година и това всъщност е една от причините за този голям недостиг. За второто класиране останаха около 3500 свободни места, надявам се част от тях да се заемат, защото по-голямата част са за деца в подготвителни групи, където няма търсене”, коментира Минчева.

Тя допълни, че се обсъжда и допълнителна помощ към ваучерите за детски градини за неприетите деца. Но на въпрос на водещата защо не се обмисля такава за 2-годишните деца, тя отсече, че там говорим за услуга, а не за образователни методи и възпитание, което предполагало, че до 3 години децата не били толкова с приоритет, разбра се от думите й индиректно.

“Начинът, по който в момента се изпълнява програмата на Столична община за решаване на този проблем, е строителство на детски градини. До момента построихме над 100 сгради на детски градини, но проблемът не е решен. Това говорят цифрите и фактите и затова ние ще търсим алтернативни решения.

Г-н Боршош е инициирал да се свържем с Камарата на строителите, за да можем да се възползваме от новите промени в наредбите на Министерство на здравеопазването и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а именно да търсим възможности за разкриване на групи в партерните етажи на сградите, каза още тя.“

Фандъкова – готова с отговори, но частични

” В момента строим 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще разкрием още 1080 нови места и ще започнем строителство на още 25 сгради. В следващите дни ще сме готови и със списък на сгради, в които ще можем да открием детски градини на партерните етажи. В петък проведох среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива. Акцент в работата ни са т.нар. нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени. Това стана възможно след промени в наредбите за изграждане на детски градини, които Столична община предложи и успяхме да защитим през миналата година.

Възложила съм на зам.-кмета по образование г-н Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини, които да предложим на министерство на образованието, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата.

Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да компенсира недостига на места. Това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общинския съвет. За нейното изпълнение разчитам изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите. Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне.

Днес лично проверих строителството на нова сграда на 116 детска градина в район „Витоша“, един от районите с най-голям недостиг. Утре започва работа и по събарянето на стара сграда за 1 група, на чието място ще изградим градина с 4 нови групи”, допълни тя.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com