Преди дни МОН обяви, че децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт. На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. 

Но идеята бе осъдена от няколко майки на деца, които са на опашката за свободни места в детските ясли и градини в София: “Добре де, това не е ли наглост, значи за моето дете няма място в яслата, ама за друго има? Нашата държава не може за нас да осигурява места, ама за други може”.

Идеята срещна подкрепа от мнозинството от родители, писали под поста, но реално при недостиг на места в големите градове, как ще реализираш тази идея? МОН бяха попитани и как и къде ще бъдат приемани деца от 0 до 5 години в градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив, тъй като там има недостиг на места към момента в този възрастов диапазон. Но отговор все още няма.

В редица Регионални управления на образованието в страната вече постъпват запитвания за прием на деца от Украйна в детски градини и училища. В образователните институции в област Бургас вече са разпределени осем такива деца. Две от децата – във втори и в трети клас, ще ползват услугите на Център за специална образователна подкрепа в областния град. Други две ще бъдат записани в V и в VI клас в едно от основните училища в града. Останалите четири деца ще тръгнат на детска градина и на училище в Слънчев бряг, Созопол и Несебър.

Три сестри от Украйна ще тръгнат на училище в Пловдив – в пети, осми и десети клас. Децата ще получат и психологическа подкрепа от училищния психолог и ще изучават български език като чужд в рамките на 120 часа. Момичетата са пристигнали в България от Киев с родителите си. Техният майчин език е руски, а дядо им е бесарабски българин.

В Плевен желание да ходи на училище е изявило 16-годишно момче от Украйна. Множество запитвания има също в София и Варна.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com