С Радио София се свързал Асен Бакалов – баща на момиче, което посещава 107-а детска градина в столичния кв. “Красно село”. Той описал неприятен инцидент, който се е случил по думите му в детското заведение.

Неговата по-малка дъщеря Йоана е паднала от дърво, но никой не му се е обадил.  Научил го е от по-голямата дъщеря, която посещава същото детско заведение.

4-годишното дете се е прибрало вкъщи с окървавени дрехи, след като е стояло в градината с раната поне 6 часа. “Госпожите и медицинската сестра твърдят, че нищо не са видели. Прегледана е главичката на раненото момиченце, но преценката била, че то може да продължи престоя си в градината”, каза Бакалов.

В “Пирогов” детето е прегледано обстойно с местна упойка и са му направени 4 шева.

“Извадили сме медицинско от “Съдебна медицина”, ще подам сигнали навсякъде. Наели сме си адвокат”, допълни бащата.  По думите му, е срещнал разбиране от директорката на детската градина, ръководителката на групата дори е готова да си подаде оставката. Медицинската сестра обаче се държала възмутително.

“Поемам своята отговорност. Ще бъдат наложени наказания”, зарече се пред Радио София директорката на детското заведение Ангелина Бунова. Тя уточни, че медицинската сестра е служител към общината. Пред Радио София м.с. Величка Стоянова разказа, че е прегледала детето: “Нищо му нямаше, не плачеше, след 15-ина минути отиде да играе с останалите деца. Казаха ми, че си е чукнало главата, после се е оказало, че има рана на дупето. Йоана също не каза, че я боли на друго място. Посочи ми главичката.”

Директорът на Дирекция “Образование” в Столичната община Мария Минчева обясни, че е била уведомена от директорката, посетила е лично 107 ДГ и е разговаряла с персонала, включително и с медицинската сестра.

“Родителите не са били уведомени за случилото се с момиченцето. Това е недопустимо – беше категорична Минчева. – Учудвам се как никой не е забелязал раната.” Тя допълни, че ще се направи щателна проверка и ще се потърси дисциплинарна отговорност от служители в детската градина.