безплатна ясла и детска градина

Текст на Д-р Таня Андреева, Педиатър, Детски ревматолог

Редица проучвания показват, че децата, посещаващи детско заведение – ясла или детска градина, боледуват средно 7-8 пъти годишно, а тези, отглеждани у дома, се разболяват между 2 до 5 пъти годишно. Тези факти имат своето обяснение. Извеждането на детето от домашната среда и раздялата му с родителите са съпроводени с емоционален стрес, потискащ все още незрялата имунна система. Адаптацията към храна, различна от домашната, пък е причина за недостиг на витамини, което води и до нарастване на вероятността за инфекции. Основният фактор обаче за по-честото боледуване е неизбежният контакт на детето с инфекциозни причинители, с които повечето мъници се срещат за първи път. Големият брой деца, близкият контакт между тях и затворените помещения допълнително улесняват разпространението им.

Най-чести са инфекциите през първата година от тръгването на ясла или градина, като с времето и със съзряването на имунната система детето постепенно започва да боледува все по-рядко. Детската градина е един преходен период на адаптация на имунната система, но е и изключително важен етап от психо-емоционалното съзряване на детето, тя му помага да усъвършенства механизмите си на общуване и на социализация с връстниците.

Какво значи едно дете да бъде определено като „често боледуващо“?

„Честото боледуване“ е субективна преценка… Според някои родители 2-3 инфекции годишно е често. Ако детето няма нарушение в някой от механизмите на имунната защита, е нормално, посещавайки детско заведение, да боледува 6-7 пъти годишно. Като често боледуващи определяме децата с повече от 7-10 инфекции и повече от 2 тежко протичащи пневмонии годишно.

Защо едни деца боледуват повече, други по-малко?

Има редица фактори, от които зависи честотата на боледуване. Изключително място заема рационалното хранене, физическата активност, закаляването. Дългият престой на закрито, слабата физическа активност, богатата на въглехидрати и бедната на плодове, зеленчуци и протеини диета са основна предпоставка за лош отговор на имунната система, а оттам – и за често боледуване.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com