Знаете ли, че децата се чувстват пренебрегнати и маловажни, когато техните родители извадят телефона? Да, научно изследване установява, че 32% от децата се чувстват точно по този начин, когато възрастните използват устройствата си по време на семейното време.

Този проблем ескалира в пъти, когато миналата година голяма част от нас бяхме изправени пред предизвикателството да работим от вкъщи с деца и да оставим тях на онлайн обучението. 

Хубавата новина обаче е, че изключването на технологиите дори за кратка част от деня и фокусирането върху семейството може да помогне за постигането на добър баланс, а на малките да се чувстват значими и оценени.

Именно затова Фондация “Офлайн Кидс” стартира кампанията #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ, с която насърчава родителите да намерят добрия баланс между онлайн и офлайн активности чрез изключване на устройствата по време на вечеря. 

Защо офлайн родителството е по-лесно от екранното

На чело на нея е Алекс, която е майка на две деца, съпруга и почитателка на Офлайн живота. Като тийнейджър прекарвала свободното си време като доброволец с децата на село. “Играехме на гоненица, замервахме се с водни балони, ходихме на разходка в гората, четяхме…” След това започнала работа в ИТ компания, впуснала се повече в технологичния свят и видяла отблизо как виртуалната реалност може да ограби живота ни и способността ни да общуваме пълноценно. Затова, когато родила първото си дете, преосмислила до голяма степен живота си. Днес основен приоритет е семейството и изграждането на добри взаимоотношения с тях. Създала Офлайн Кидс като блог, а в края на 2020г регистрирала фондация с желанието да се посвети на това да насърчава и помага по пътя към здравословното и балансирано използване на технологиите.

14 татковци, които не очакваха да бъдат гениите в семейството, но са

Кампанията предизвиква възрастните да посветят всяка съботна вечер през месец май за семейството като изключат всички разсейващи дигитални устройства и се отдадат на разговори, игри, качествено време заедно. 

В Инстаграм и Фейсбук профилите на фондацията ще бъде публикувана през целия месец полезна информация за важността от семейното общуване и изграждането на здрави връзки в семейството, защо технологиите са проблем и идеи за игри и занимания, които могат да заместят екранното време. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com