Сънят е деликатна материя и често ставаме свидетели как навиците на малкото дете претърпяват сътресение, ако то преминава през значимо събитие. Най-често наблюдаваме влошаване на съня при боледуване, нови умения и промени в средата. Но също започването на ясла и детска градина може да се отрази на заспиването и качеството на съня.

Какви са причините за това и как да преодолеем временните затруднения, така че да не се отразят на детето в дългосрочен план?

Адаптация

На всеки е ясно, че детето преживява значима промяна в ежедневието, когато започне да посещава детско заведение. Това означава, че ще трябва да се адаптира към една непозната до момента среда и да придобие нови социални и практически умения. Сборът от всичко това ще има своето емоционално изражение, а емоциите биха могли да повлияят на съня.

Тъй като влошеният сън в случая е просто симптом, справянето ще включва работа по самата адаптация и управление на емоциите

  • Ако детското заведение позволява избор, обсъдете възможно най-подходящия процес по адаптация на вашето дете. Подгответе детето за това, което предстои.
  • Ако възрастта позволява, разговаряйте с детето и си разказвайте взаимно как е преминал денят ви. Това намалява риска емоциите да се изживяват по средата на нощта.
  • Обсъждайте с персонала как е преминал денят на детето. Следете реакциите, подкрепяйте го, дайте му време.

Временна раздяла с родителите

За повечето деца започването на градина е и първата раздяла с родителите за часове. Смятаме, че това е най-значимият фактор за влошаване на съня и му обръщаме специално внимание. Това, което клиентите споделят най-често с нас е отказът на детето да си легне, желанието му да се „закачи“ за родителя, да заспива само в неговата компания и да споделят легло нощем (дори когато това не се е случвало никога досега).

Кога детето може да спи само в своя стая?

В такива случаи съветваме родителите да прекарват пълноценно времето си с детето след като го вземат от градина. Обичайно следобедните часове са натоварени за възрастните заради многото домакински задачи по пазаруване, готвене, занимания с другите деца в семейството. Въпреки това, докато трае адаптацията, съветваме да сложите приоритет върху качественото взаимодействие с детето, дори това да означава да поръчате храна или да сготвите наведнъж за няколко дни напред. Времето преди сън трябва да бъде специално – говорете с детето за хубавите неща от деня, четете му приказки, попейте му. Независимо каква поредица от рутинни дейности изберете, оставете телефона си извън стаята и не се разсейвайте с други занимания.

Междувременно работете по това да поставите ясни граници за това кое е приемливо и кое не. Ако детето ви никога не е спяло в родителското легло и не желаете да започне сега, не допускайте да остане при вас, защото отказването впоследствие може да бъде трудно. Бъдете рационални и преодолейте чувството на вина – истината е, че детето ви е поело нов и важен за него път и това е прекрасно. Нарушаването на правилата вкъщи могат да го направят дори още по-неспокойно, защото това е допълнително разклащане в ежедневието и сигнал, че нещо явно не е наред. Освен това влошеният сън заради новите нежелани навици, ще направи адаптацията в градината още по-трудна, а вас по-изнервени и нетърпеливи. Затова любящата и насърчаваща подкрепа без размиване на утвърдените граници е най-добрата стратегия.

Консултанти и специалисти по темата за следобедната дрямка в детската градина

Адаптация на режима

Заредете се с търпение и по отношение на режима, който също вероятно ще претърпи промени. Започването на градина означава ранно ставане в един и същи час, дрямка според програмата на заведението и (внимание!) ранно вечерно лягане. Акцентираме върху последното, защото то винаги е важно, но в случая има допълнителна тежест. Ако имате нужда от помощ от сертифициран консултант по сън, не се колебайте да се обърнете към Unicorn Baby.

Детето ви ще се изморява повече от новите активности и емоции и ще се нуждае от качествен вечерен сън също толкова, колкото от пълноценна храна и любяща подкрепа.

Недоспалото дете е по-склонно към поведенчески прояви и агресия, учи по-бавно и изпитва затруднения при запаметяване. Затова и най-добрият старт, който можете да осигурите на детето си, е да се уверите, че си набавя ценния и полезен сън, от който се нуждае. Вашето мъниче ще свърши останалото и ще ви остави приятно изненадани и безкрайно горди.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com