Боуен терапията все повече набира популярност у нас. Вече повече от 10 години тази терапевтична модалност се практикува от все повече терапевти и помага на все повече хора ежедневно. Боуен терапията е холистичен метод за балансиране на организма и саморегулацията му.

Как Боуен терапията променила живота на Тони Благоева и как от математик, работещ в банка, тя се превърнала в Боуен терапевт и рехабилитатор. И всичко това, благодарение на второто й майчинство. Оказа се, че Боуен не е само работа за нея, а и призвание. Да помага на хората да са здрави и балансирани й носи радост, удовлетвореност и смисъл, a повече за нея като специалист, може да видите тук – https://therapybowen.com/

Терапевтът е само отключващото звено, правейки леки и нежни движения по точно определени места по тялото. От там нататък тялото знае как да завърши процеса и да върне баланса в организма.

Това е и най-ценното на метода – тялото не се насилва да свърши нещо, а му се дава само лек тласък и посока. При всеки човек резултатите са много индивидуални и се случват с различно темпо, затова не може да се каже общо предварително какви и колко процедури трябват на всеки.

Терапията се прави веднъж седмично при нужда, а може и веднъж на 2 или 3 седмици. Преценява се според ситуацията и отделния човек.

Самото провеждане на сеанса е много приятно, леко, без болка и главната цел е да се постигне едно дълбоко ниво на релаксация, за да се активират определени процеси в тялото. Терапията въздейства директно върху вегетативната нервна система, или наричана още – автономна нервна система. Нейната главна задача е да поддържа хомеостазата в тялото (оптимални вътрешни условия и баланс в организма). Вегетативната нервна система регулира дейността на вътрешните органи – бели дробове, сърце, кръвоносна система, черен дроб, черва, жлези, стомах, полови органи и др. В тази връзка терапията помага в много широк спектър от проблеми – мускулно-скелетни и ставни болки, проблеми с вътрешните органи, главоболие, хормонални проблеми, емоционален дисбаланс, дистрес, дихателни проблеми, неврологични проблеми и още много други.

Терапията е подходяща както за новородени бебчета при колики, проблеми със съня или изхождането, рефлукс, запушен слъзен канал и др., така и за деца и възрастни хора. Няма противопоказания за прилагането ѝ, няма възрастови ограничения.

При малки деца може да помогне при нощно напикаване, психо-емоционални дисбаланси, респираторни проблеми и др.

Сесията започва с лягане по корем. Извършват се серии от движения (различен брой във всяка серия) и между тях – паузи от по 2-3 минути най-често. Тези паузи са много важни и са необходими на тялото да обработи информацията, получена чрез движенията, преди да се направят следващите. По време на паузата вълните, които са пуснати с движенията започват да циркулират в цялото тяло и да балансират на всички нива – физическо, емоционално, ментално, енергийно. Чувствителните хора усещат това вътрешно движение и то при всеки е различно – за някои е чувство за затопляне, за други – вибрация, трети – мравучкане и много други. Има хора, които не усещат на физическо ниво, но и това е нормално, хората сме различни. При всички, обаче, е много приятно, стига да си позволят да се отпуснат.

В началото на всяка първа терапия се провежда събеседване и в зависимост от проблемите или желанията на човека се прилагат различни процедури, по преценка на терапевта. Затова е важно човек да има доверие на терапевта си, както и доверие в процеса. Това определено помага за по-добри резултати.

Вече седем години има и Българска Асоциация по Боуен Терапия (БАБТ – www.bowen.bg ), чиято главна цел е да популяризира метода и все повече хора да могат да се докоснат до него. През годините са правени няколко проучвания и кампании за въздействието на Боуен върху бебешките колики, проблеми с бъбреците, дихателни проблеми, при деца с нощно напикаване и резултатите са доста впечатляващи.

И в заключение – Боуен терапията е прекрасен допълващ метод за благотворно въздействие върху организма. Съчетава се както с традиционната медицина, така и с алтернативната. Единствено трябва да се прилага отделно от други мануални или енергийни терапии, за по-добър ефект на всяка от тях.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com