Как може да учим децата на емпатия – история на стъклените топчета

Защо холандските деца са най-щастливите в света? Според редица проучвания, сред които и глобално на UNICEF, холандските деца изпреварват своите връстници по благосъстояние в сравнение с 29 от най-богатите и индустриализирани страни в света. Например САЩ се нареждат в тази класация на 26-то място, точно над Литва, Латвия и Румъния – трите най-бедни страни, участвали в проучването.

„Детството тук се състои от свобода, много игра и малко академичен стрес“

Училище без стрес

От всички решения, които трябва да вземем като родители, образованието на нашето дете е едно от основополагащите за бъдещето му. Образованието се разглежда като път към успеха и гаранция за щастливо бъдеще. Нито един родител не може да бъде сигурен, че е взел правилното решение, независимо дали е избрал частно или държавно образование.

Може ли една игра на “туту” наистина да промени света?

Но в Холандия детството не е обременено с притеснения от типа „избрах ли най-добрата детска градина за детето ми“ или пък с въпроси от типа „дали в частно училище няма да е по-добре“. Образованието там има различна цел: пътят към благополучието на детето и неговото индивидуално развитие. Училищата в много населени райони използват принципа на лотария за избор на ученици, вместо състезателни приемни изпити или интервюта.

„За да разберете холандската училищна система, трябва да преразгледате какво представлява образованието цялостно“

В холандските начални училища децата започват училище на четири, но не започват структурирано, формално обучение — четене, писане, смятане до шестгодишна възраст. Децата може да се научат да четат и пишат през първата си учебна година, но без натиск, ако проявяват интерес и се справят, се работи в тази насока, ако не – не се насилват. А учениците, които се научават да четат по-късно, на шест или седем години, не показват особено изоставяне спрямо останалите и скоро наваксват.

Повечето ученици не получават никакви домашни, докато не напуснат основното училище. Не е изненадващо – все повече изследвания показват, че домашните за малки деца са загуба на време и имат малка или никаква полза за подобряване на ученето или представянето цялостно в живота. Няма и изпити.

„Играта, която също е процес на учене, и забавлението се считат за по-важни тук, отколкото да напредвате академично“

Децата в малките класове имат три различни по трудност работни тетрадки – за ученици, които имат нужда от помощ за четене и писане от учителя, такива, които имат нужда от само начално наставление от учителя и тези, които могат да се справят сами. В началото на всяка година те се разпределят на учениците – всеки според възможностите му, така че да се избегне чувството на дисбаланс между учениците или този, който е по-напред да му стане скучно и да изгуби интерес от учебния процес, а този, който е по-назад с материала да се чувства зле, че изостава.

Стимулация за емпатия и помощ в училище

В училищата в Холандия всеки клас има буркан с топчета. Каква е целта му?

Когато някое дете от класа направи нещо добро и похвално, помогне на друг ученик, покаже емпатия, а не единствено с образователна цел да е казал верния отговор на задачата или въпроса, зададен от класния, а по-скоро в социален аспект, учителката слага топче в този буркан. Когато се достигне синята ивица долу – има подарък или по-скоро стимулация за класа – 5 минути бонус междучасие, например. Всеки клас в училище има такъв буркан и когато го напълни над жълтата ивица, цялото училище стимулира класа с подарък.

6 е достатъчно

В холандския подход за началното образование няма върхове в класа, към които да се стремим. Същото важи и за средните училища, в които учениците се насочват към различни типове образование. След като сте в конкретен поток, трябва да постигнете средно шест от десет, за да останете на това ниво. Десет от десет обаче е практически недостижимо.

Повечето ученици получават шестици и седмици. Това е достатъчно, за да си осигурят дипломите за средно образование и място в университет, колеж или друга програма след завършване. В ново проучване се вижда, че само 18% от холандските студенти учат усилено с да получат 8-ца. „Предпочитам да получа шестица и да нямам стрес“.

Предимството на холандската училищна система е, че тя държи децата в надпреварата възможно най-дълго, за разлика от това да бъдат елиминирани по пътя в конкурентна битка за върха. Той също така насърчава любопитството у децата, като им позволява да се развиват със собствено темпо.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com