Евелина Чанева е психолог, специалист по ранно детско развитие, монтесори и сугестопедагог, майка на двама, има 10-годишен опит в консултирането на родители. Днес тя ни споделя за един стар, прост и незаменим метод, който ще помогне да бъдеш майката, която знае наистина кое е най-доброто за нейното дете

Най-много са „експертите“ по отглеждане на деца.

Още преди да си родила, започват да валят искани и непоискани съвети какво да правиш и какво – не, как да го правиш. Вместо да ни е полезна, тази информация ни затрупва и обърква… И все от някъде се промъкват чувства на вина и несигурност, че не си толкова добра майка, колкото ти се иска да бъдеш. Искам да ти обърна внимание на нещо точно сега: самò по себе си желанието ти да си добра майка е чудесна предпоставка да бъдеш такава! И можеш да бъдеш майката, която НАИСТИНА знае кое е най-доброто за детето й, ако следваш правилния път – този, по който те води твоето дете – просто забави темпото, загледай се и се заслушай внимателно.

Как да обличаме детето през лятото

Днес съм тук да за ти кажа, че независимо през какво си минала досега, можеш да подобриш значително връзката с детето си, да станеш по-спокойна и по-уверена в себе си като майка и да дадеш на детето си точно това, от което има нужда то (а не каквото ти казват другите). 

И така, представям ти и ти напомням за най-стария, най-простия и незаменим изследователски метод – наблюдението.

Да, именно наблюдението на собственото ти дете, може да ти даде невероятно много полезна информация за предпочитанията, уменията, страховете и качествата му. Ако наблюдаваш детето си правилно, ще имаш стабилна основа, върху която да надграждате новите му умения с правилното темпо и точно, когато то е готово за тях. Така ще му помогнеш да става все по-самостоятелно и да подхожда към новите неща с любопитство и увереност в собствените си възможности, а не – със страх от непознатото.

Ето как го правят учените в тази сфера: Експерименталната психология е течение на психологията, което изучава психологическите явления и човешкото поведение, използвайки методология, основана на наблюдение. Наблюдението като метод за изследване и диагностика е широко разпространен в практиката и в науката. Той присъства при всеки експеримент, всяка експедиция, използва се от всички членове на комисии и журита при състезания, без него не може да се проведе анализ на училищен урок. Нито едно изследване в социалните и хуманитарните науки не може да се осъществи, ако в него не присъства и наблюдението. За съжаление напоследък, забързани и притискани от очакванията на обществото, пропускаме или силно подценяваме наблюдението на собственото си дете.

Одобриха 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете и за бащите

Наблюдението като метод на педагогическа диагностика представлява целенасочен, планиран и добре организиран процес на получаване на информация за реално съществуващи и протичащи във времето и пространството явления, процеси и резултати с педагогически характер.

Родителят трябва да знае какво точно ще наблюдава, колко време му е необходимо, какви средства ще използва и как ще запази получената информация, така че се подготви и се настрой на изследователска вълна.

Подготовката включва запознаване с целите и задачите на изследването, а именно – да опознаеш своето дете още по-добре. Това може да включва дори да погледнеш от гледната точка на детето, буквално: да седнеш на нивото му, за да виждаш това, което вижда то. 

Резултатите от правилно организираното наблюдение не зависят от очакванията на родителя, затова бъди готова да забелязваш и запомняш не само успехите на своето мъниче, а и нещата, които са го затруднили или не са задържали вниманието му достатъчно дълго. Тези наблюдения ще ти помогнат да бъдеш обективна по отношение на уменията на детето, ще можеш да ориентираш бързо и правилно всеки специалист, когато ходиш на консултация; ще можеш лесно да прецениш кои методи на възпитание са приложими в твоето семейство и ще имаш значително по-реалистични очаквания за детето си. Имай предвид, че наблюдението не може изцяло да елиминира субективизма на родителя, тъй като той винаги възприема наблюдаваното от позициите на от собствения си опит, представи, предположения и очаквания. Наблюдателите по никакъв начин не трябва да се намесват в процеса на протичащата пред тях дейност, затова, когато целенасочено наблюдаваш детето си,  се старай да получиш повече информация от него, отколкото да го накараш да направи това, което ти искаш. 

Обещавам ти, че това ще бъде приятно и качествено прекарано време и за двете страни!

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com