Играчките са неразделна част от ежедневието на всяко дете – от новородените бебета – до вече порасналите тийнейджъри. Те са не само средство за забавление. Доказано е, че подходящите играчки помагат да помогнат също така за физическото и интелектуалното развитие на децата. Именно по тази причина, родителите все повече се интересуват от това как да подбират подходящи играчки за своите наследници, така че да им гарантират забавни мигове и да стимулират тяхното развитие.

Специалистите в сферата са категорични, че има някои важни аспекти на които трябва да обърнете внимание, когато избирате играчки за децата ви.

Безопасността е на първо място

Безопасността е един от най-важните критерии, на които вие като родители трябва да обърнете внимание. Тя е особено важна, когато децата са все още малки, тъй като съществува по-висок риск от нараняване, поглъщане на предмети, задушаване и т.н. Това не значи обаче, че когато детето порасне, този аспект трябва да бъде неглижиран. Напротив, родителите винаги трябва да следят за качеството на играчката, дали материалите са безопасни и нетоксични, дали играчката върви със специални инструкции за употреба и т.н.

Избирайте играчки според възрастта и интересите на детето

На различни етапи от своето развитие бебетата и децата имат нужда от различни играчки. Така например новородените и бебетата до 6-месечна възраст тепърва опознават света около тях и различат най-вече на способността си да наблюдават и да използват останалите си сетива. Те харесват играчки, които привличат вниманието им, могат да докосват, слагат в устата си и такива, които издават звучи, когато ги докоснат. Открийте качествени бебешки играчки от Ebaby.bg. В богатия продуктов асортимент на онлайн магазина ще откриете още бебешки шишета, бебешки колички и всичко необходимо за отглеждането на вашето малко съкровище.

Бебетата между 6 месеца и 1 година вече лека по лека усвоят умението да се пълзят и дори да се движат сами. В този етап подходящ избор са играчки, които децата могат да преместват и редят – като големи кубчета, топки, а също така кукли и различни превозни средства с колела.

Навършили 1 година, децата вече започват да придобиват известна самостоятелност – ходят сами, успяват да изкачват стъпала, опитват да казват първите си думички. В тази възраст те започват да проявяват по-голям интерес към книжките с илюстрации, особено, ако родителите отделят внимание да ги разглеждат заедно с детето и да му четат истории. Топлите, големи пъзели и игри, които изискват подреждане на някакви части също могат да представляват интерес за детето.

България вече има Монтесори магистърска програма за педагози

Децата на 2 годинки, вече започват да тестват законите на физиката

Те искат да скачат, тичат и търкалят, опознавайки околния свят. Те вече добре контролират пръстите си и за тях е все по-интересно да играят с различни по-малки предмети. Идеални за тях са пъзели с по-малко части, различни колички, конструктори и др.

Децата в предучилищна възраст – между 3 и 6 започват все повече да задават въпроси, да тестват и да опознават заобикалящия ги свят. Затова в този период от детското развитие, родителите е добре да изберат подходящи книжки, които по разбираем начин да дават отговор на детското любопитство. Освен книжките, конструкторите, пъзелите и различни логически игри, подходящи за тяхната възраст са добро решение. Различни музикални инструменти, кукли, пособия за рисуване и творене също са чудесна идея.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com