Да си родител не е лесно, защото имаш десетки задачи: да полагаш грижи за бебето, да следиш за неговото здраве и нормално развитие, да развиваш нови умения и знания, да възпитаваш, да изграждаш полезни навици и т.н. Умението и желанието на децата да се хранят здравословно не се учи в детската градина или в училище, всичко започва у дома. И макар да ни се струва трудно, понякога дори непосилно да научим детето да хапва с охота плодове, зеленчуци, домашните ни супи и манджи, то не е невъзможно. Изисква само търпение и увереност, че така гарантираме по-доброто здраве на децата. Криси от In moms slippers разказва как да изградим здравословни хранителни навици в ранна детска възраст.

Какво точно означава понятието здравословно хранене?

Това е разнообразното и балансирано хранене, при което детето всеки ден приема необходимите за своя растеж и развитие хранителни вещества. За да изградим здравословни хранителни навици у децата, т.е. желание и нагласа да се хранят разнообразно и балансирано всеки ден, трябва да правим няколко прости неща:

Да даваме ежедневно положителен пример

Децата са по-склонни да учат повече от това, което им показваме, отколкото от това, което им казваме. Т.е. нашите собствени действия имат по-голямо влияние върху тях, отколкото нашите думи. Иначе казано: „Прави това, което проповядваш.“ Ако повтаряме на децата, че шоколадът е вреден, но ние го хапваме пред тях, няма да ги убедим. Ако обаче хапваме пред тях ежедневно плодове, зеленчуци и домашно приготвена храна, то и те ще са склонни да правят същото. В крайна сметка децата обичат да ни подражават без значение дали става дума за добри или лоши навици.

Да уважаваме желанията и предпочитанията на детето

Хранителните навици на детето се изграждат от момента, в който го захраним и ако още тогава подходим неуверено, с натиск или с желание да го накараме на всяка цена да опита или изяжда всичко, което му предлагаме, то ще отказва все повече. Трябва да уважаваме вкусовете, които детето си формира към храната. Така както ние самите не ядем абсолютно всички храни, така и децата избират кое им харесва и кое не. Ако накараме детето да яде нещо, което не харесва, най-вероятно дълго време няма да прояви желание към тази храна. Ако детето има избор и на масата се чувства разбрано и оценено, то ще изпитва по-голямо желание да пробва храните, които му предлагаме.

3 идеи, с които да накараме децата да хапват повече полезни зелени храни

Да включим детето в приготвянето на храната

Работи безотказно, защото детето започва да проявява интерес към дейностите на мама в кухнята, а допирът с храната ще събуди и апетита му. Моите деца проядоха повече сурови зеленчуци именно, след като ги включих в приготвянето на салати. Те мият, късат листата, белят, режат с детски нож, сипват зехтин, оцет, разбъркват салатата, като през цялото време опитват продуктите на вкус. Когато децата имат допир до храната не само на масата, но и в кухнята, докато я приготвяме, ще я възприемат като нещо любопитно, атрактивно или най-малкото не толкова страшно и отблъскващо.

Да говорим повече за храната

Децата се забавляват да слушат истории и приказки, а ако вкараме хранителните продукти в тях, ще ги направим интересни и забавни. Аз разказвам на синовете си, че в стомахчетата ни има малки човечета, които използват храната ни, за да правят
тухлички и да строят тялото ни, те го карат да расте и да става все по-силно и здраво. И те много обичат тези приказки и постоянно питат от коя храна стават най-тухлички и мускули. С възрастта на децата можем да усложняваме разказите и приказките, да ги правим максимално реалистични, да ползваме правилната фактология, да говорим за хранителни вещества, за значението на протеините, въглехидратите, витамините, минералите и т.н. Ние сме основният източник за децата на ценни знания и от нас зависи дали ще избират богати на нутриенти храни или не.

Кристина Орсова споделя 3 идеи за лесни закуски с овесени ядки

Да играем с храната

Въпреки, че бабите и майките ни са казвали „С храна не се играе!“, това може да е изключително забавен начин да накараме децата да хапват полезни храни. Играта може да варира от опознаване на храните, тяхното докосване, опитване на мирис и вкус, свързване на снимка и реален продукт, приготвяне на елементарни закуски, плодови салати, сортиране на храни по форма и цвят и т.н. Тук отново целта е детето да опознава храните, защото колкото по-добре познаваш
нещо, толкова по-атрактивно и любимо може да стане то. Освен това в процеса на играта се ражда и апетитът към храната.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com