Едно от най-вълнуващите преживявания е тръгването на детска градина, особено ако е за първи път. Темата за адаптацията в детските градини е обширна, именно защото това е и най-важният период във връзката между родителя и детето. Освен, че е важно да си направите ритуали за изпращане, да правите редовни обиколки около детската градина и да тренирате ежедневно един месец преди официалната дата, че оставяте детето да си играе в двора на детската градина, има и няколко тънкости, които ще допринесат за по-бързото свикване на детето с новия начин на живот.

Те са именно игрите. Те правят детските градини забавното място, където децата искат да ходят с желание всеки ден и ще направят адаптацията по-безболезнена и приятна и за вас, и за децата.

Играя и уча в детската градина

Днес е първият ден на Сиси в детската градина, какво трябва да прави тя? Как ще минава ежедневието ѝ там? На тези и още много практически полезни въпроси 50-те изтриваеми карти ще отговорят чрез игри. С тяхна помощ детето ще опознае ежедневието в детската градина – организацията, заниманията, времето за почивка и игра, всичко тези подробности, които трябва да представите и обясните на детето ви при тръгване на детска градина. Игрите в картите също ще упражняват наблюдателността, логиката и моториката на детето ви, а от вас остава да се наслаждавате на това как детето се забавлява с тези карти игри.

Умна торбичка за най-малките

Умната торбичка за най-малките в детската градина е пълна с продукти, които ще стимулират любознателността и развият уменията на детето в тази нова за него среда. Чрез картите пъзел – “Къде живеят животните” – Къде живее къртицата? А орелът? Играйте с 10-те животни и вижте интересните места, където живеят те, децата развиват въображението си и придобиват знания за околната среда и природата, основополагащи за обучението им занапред. Чрез торбичката, пълна с картите пъзел, децата ще се обучават чрез игра, като картите ще помогнат и за развитието на моториката и паметта. Картите пъзел “Разкажи ми история пък ще помогнат детето може да състави 10 истории. В тях има главни герои и вълнуващи за малките деца ситуации. С картите детето се учи да изразява мислите си, да разказва истории, да вижда връзката между причина и следствие.

Торбичка за деца в детската градина

Малчуганът ще има нужда и от допълнителни занимания, задачки – закачки. А защо не цяла торбичка с умни забавления за 4-5 годишните деца, които ходят на детска градина. В нея ще откриете активни карти “Умни игри за най-малките” с над 100 игри, които развиват логиката, моториката, съобразителността на детето и учат децата на ляво – дясно, малко – голямо, цифрите, буквите. За малките умници в комплекта книжката “Елеонора не си дава нещата” засяга теми, важни за децата ни в този период, а именно Защо Елеонора не си дава играчките, как децата да играят едно с друго и дали трябва да си споделят играчките? За художниците – любители има картонен модел за оцветяване – “Оцвети града” и магически флумастери, с които могат да се променят цветовете на готовата рисунка, а други 52 карти показват професиите на малчуганите.

Практически наръчник за мама и татко

Ако ви се струва, че адаптацията и тръгването на детска градина е трудно и имате нужда от съвет от специалист, то практическият наръчник на психолога Теодора Пампулова – “Детската градина – щастливо място” ще ви даде синтезирани варианти как да се справите със ситуацията. Книгата е базирана на така наречената игрова терапия – достъпна за практикуване у дома с изключително бързи и позитивни резултати в адаптацията.

Един от методите е опознаването на емоциите на детето, което ще му позволи да ги регулира в чужда среда с други деца – именно детската градина.

Статията е спонсорирана от издателство Клевър Бук.

Новият член в екипа ни - Светлана е завършила педагогика, но обича да пише за деца, образование и много теми, свързани с родителството.