“Разхвърляните пространства и трупането на вещи винаги ме е напрягало. За съжаление, колкото и да се старая, до момента не съм успяла да се справя с нито един от двата проблема. Нещата се засилиха след появата на детето – все повече вещи, все по-разхвърляно, и все по-малко пространство. Имам нужда от насоки как да се справя с целият хаос.”

 И друго често срещано:

“Може ли детето да бъде научено да поддържа подредено.”

Хей, Здравей,

Калина днес ще сподели с теб какво мисли по отношение на децата и подредените пространства в качеството й не само на майка с над 21 годишен опит на позиция “напомняч -Подредили си нещатааааа”, но и като създател на NeedforNeat, подреди за да се промениш.

В качеството си на родител моят опит ме доведе до следните заключения:

След стотици изчетени страници, от как да съм майка до край на мита за добрата майка, разбрах едно теорията и практиката са две много различни неща.

Интересно e, че най-работещите и добри решения за моето дете съм вземала, когато съм се запитвала от какво има нужда и имам ли смелостта да го изслушам и да го чуя, да си спомня какво съм си мислила, когато съм била на неговите години? И да не спирам да се питам Защо това може, а онова не може. Защото аз съм научена така или съм решила, че е обществено прието да се следват тези стъпки и къде и какви са границите, които е здравословно да поставя за себе си и за детето.

И още, детето е най-добрият ми учител, то е моето перфектно огледало. И да, това, което отразява никак не ми допада и затова – първо започнах да търся какво да коригирам в себе си и след това в случай, че все още има нужда от корекция поведението на детето, предприемах действия.

О да, за мен детето ми е и един от най-добрите ми учители и в сферата на подреждането и организирането. Ето на какво ме научи:

Питай ме преди да изхвърлиш нещо, защото имам нужда да бъда информиран.

Но стига личен опит и философстване.

Да преминем към практичната страна, какво може да направите за да подобрите и задържите пространството си подредено, че дори и децата да “поддържат ред”.

Започнете промяната като запишете подреждането в графика си, заделете от 15 мин до няколко часа, в зависимост от времето, което може да отделите и то няколко поредни седмици.

Подреждането е процес, и за да се постигне и задържи резултатът е необходима промяна в навиците. Навиците за купуване, използване и освобождаване на/от вещите.

Ето и какво може да направите:

  1. Дрехи и играчки – Договаряйте условията, при които ще приемате дрехи и други вещи за децата/и не само/. Не задържайте тези които не ви харесват, не отговарят на вашия начин на живот или вече не ви вършат работа, върнете ги или ги предайте, незабавно.
  2. Съхранение – Определете пространство в което ще съхранявате вещите/за децата/, които чакат да влезнат в употреба или ще пазите за следващото дете. Когато избирате какво да запазите отчитайте, че материалите от които са направени дрехи, играчки или уреди стареят и често след няколко години не са годни за ползване. Отчитайте темперамента и интересите на детето си, така де защо са ви 20 панталона, като девойката иска да носи само поли/рокли, примерно или 10 кукли при положение, че постоянно “взима на заем” колите и конструкторите на брат си.
  3. Количества – Купили сте много вещи/за детето/, но сте осъзнали, че нито ви улесняват живота, нито ги харесвате, е тогава ги дарете или продайте. Да, може би ще изгубите част от първоначално вложените пари, но ще спечелите място и ще спрете да губите време и да се чудите как да ги направите част от ежедневието си.
  4. Организация – Хубаво е да е красиво аранжирано пространството за децата ни, но за да се приучат да връщат вещите по местата им е важно и да е удобно, функционално и безопасно за техния ръст и умения. Отделете лесно достъпни шкафове от които да могат сами да си взимат приборите за хранене или книжки, лесно подвижни кошове за играчки, в които да поставят играчките си в краят на играта.

Но това не означава да отделите шкаф за децата в кухнята, в който да си съхраняват играчките. Нека си имат тяхно място, за което да се грижат

Децата се учат от нас гледайки ни какво правим в тази връзка – Ти подреден ли си ?

Нека заедно да очертаем твоето подредено и открием път към подреденото дете, но по негова мярка, форма и разбиране.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com