Гергана Алексиева e създател на страницата Детско развитие. Тя е родител, който страстно вярва в използването на алтернативни техники за отглеждане на осъзнати и балансирани деца и предоставя информация и ресурси за родители, които се интересуват от подобен подход при отглеждането на деца. “Като майка винаги съм търсила начини да помогна на детето ми да учи и да се развива по естествен и здравословен начин. Моето пътуване започна, когато открих енергията на минералите, силата на мандалите, влиянието на цветовете, арт терапията, Фън Шуй, метода Монтесори и Валдорфската педагогика като допълнителни подходи за подобряване на разтежа и благосъстоянието на детето. На тази страница ще споделя моя личен опит и съвети за интегриране на алтернативни техники”

Възможно е четенето да не е любимото занимание на всяко дете, но с правилната подкрепа и мотивация, можете да го направите забавно и интересно.

Тук ще ви представя вдъхновяващи начини да насърчите децата си да четат повече.

Предоставете им разнообразие от книги. Открийте какво интересува вашето дете и го насърчете да избира книги на тази тема. Предложете им различни жанрове – приключенски, научнофантастични, криминални, романтични, хумористични и други. Оставете ги да избират и да експериментират с различни книги, за да намерят това, което им харесва най-много.

Предоставете им избор

Децата обичат да имат контрол над това, което правят. Затова е важно да им предложите избор на книги, които да четат. Питайте ги какво искат да прочетат и предложете няколко книги, които отговарят на техните интереси. Това ще ги направи по-мотивирани да четат, защото ще имат усещането, че те контролират процеса.

Четете заедно

Направете четенето ежедневна рутина за вас и детето ви. Можете да изберете книга, която ще четете на глас заедно, или да прочетете книга по отделно и да обсъдите историите.

Създайте вдъхновяваща обстановка

Декорирайте част от стаята на детето с книги и други елементи, свързани с четенето- книгоиздатели, дрешки за книги, подвързии.Това ще го насърчи да вземе книга и да я прочете.

Създайте книжен лист

Изгответе лист, който да съдържа списък с книги, които детето е прочело или иска да прочете. Това ще му помогне да запомни книгите и да открие нови заглавия, които му харесват.

Покажете интерес

Покажете интерес към книгата, която детето чете. Задавайте въпроси за историята и помогнете му да разбере героите и сюжета. Това ще покаже на детето, че четенето е важно и интересно.

Превърнете четенето в игра

Създайте игра, която да насърчи детето ви да чете повече. Например, можете да му дадете списък с думи, които трябва да открие в книгата, или да му зададете забавни въпроси след всяка глава.

Поощрете го да изразява мнението си

Поощрете детето ви да споделя мнението си за книгите, които чете. Питайте го какво му харесва и какво може да научи от историите.

Разказвайте истории с картинки

Картинките могат да направят историята по-достъпна и интересна за детето. Заедно можете да се забавлявате, като разглеждате картинките и ги свързвате със съдържанието на историята.

Създавайте илюстрации

Дайте на вашето дете възможността да нарисува илюстрации, свързани с историята, която четете. Това може да бъде забавен начин да изрази своите впечатления от книгата.

Изиграйте историите

Може да играете ролеви игри, като се впуснете в света на книгата заедно с детето. Може да се обличате като героите от книгата и да изигравате различни сцени.

Организирайте четене с приятели

Организирайте четене с приятели на вашето дете, където децата могат да обсъждат книги и да споделят мнения.

Дайте пример

Ако искате детето ви да чете повече, трябва да дадете пример. Покажете му, че вие също четете книги и го насърчете да споделя своите преживявания с вас.

Използвайте награди

Наградите са отличен начин да мотивирате детето да чете. Можете да предложите, че след като прочете определен брой книги, ще получи награда – например посещение на любимия му парк или зоопарк.

Ползите от четенето за развитието на децата са множество. То насърчава развитието на езика и креативността, въображението, подобрява възприемчивостта и концентрацията, развива уменията за анализ и решаване на проблеми. Четенето на книги може да помогне на децата да развият своята социална и емоционална интелигентност.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com