НОВА и РАЗЛИЧНА книжка „Приказките на Графиня дьо Пипѝ“, с която да отпразнуваме деня на детската книга

Днес нямам търпение да ви споделя за находката, на която попаднах случайно – приказки с аудио записи, вградени в книгата. Търсех за детето си книжка с приказки, защото всички знаем четенето на приказки е един от начините за осигуряване на добър и здрав сън и за развитие на речта. Видях реклама и попаднах на сайт, в който приказка бе качена за слушане.

Супер много ми допадна посланието на приказката. Просто, невероятно добро и забавно решение на проблема „Не искам да спя, защото ми се играе“.

Поръчах си книгата от https://mravinka.eu/ и получих пълен комплект книга + аудио записи с дневник и балони със сънища, за които се разказва в приказките. Записите са страхотни, личи си, че са направени от професионални актьори, които превръщат текста в радиотеатър. Детето ми се отлепи от телефона, разглежда книжката и слуша записите, а аз си чета моята книга.

Уау, как не се бях сетила до сега? Запитах се и защо на мъника са му толкова интересни, защото не спира да ги слуша. Свързах се с авторката. Исках да науча повече. Разказа ми следното:

„Във всяка приказка съм заложила решаване само на един проблем

В приказката „Горската детска градина“ е поставен проблема за приемането в нова среда и усещането за отхвърляне и непълноценност, чрез малкия катеричок Коко, на когото Вълчо, Лиско и Прасчо не му дават играчките. С думите на Вятъра: „Оооо, ти имаш удивително добро сърце и опашка като на голям катеричок. Ти притежаваш много повече от всички играчки на света.“  децата придобиват усещане за собствената си ценност.

В приказката „Мишият свят“, зайчето на което са доскучали играчките започва да ги хвърля и неволно наранява невинно мишле. Разбира се после съжалява, но получава сериозно предупреждение от мишия лекар. Приказката поставя проблема с агресивното поведение без да упреква. Важно е това да се направи още в ранна детска възраст, когато възприятието е на несъзнавано ниво, за да се предотврати развитие на съзнавана или несъзнавана агресия в по-късна възраст.

„Мечо Медуранчо и пролетта“ е една много приятна и весела приказка за мече, което не иска да спи, просто защото му се играе и срещайки Феята на бъркотията, то успява да постигне желанието си. Приказката обаче подчертава важната роля на бащата за поставяне на границите, които малките мечета не бива да прекрачват, в едно с топлото разбиране и спомена, че и при него е било така, когато е бил малък.

Приказката „Вълшебните думи, които лекуват“ учи децата на силата на думите и подчертава, че словесните конфликти не са безобидни, думите и раняват и лекуват. Как? Вижте в приказката!

https://mravinka.eu/

Пин Смелия Пингвин и плюшения страхливец Костенурчо са най-добрите приятели на смело момиченце, което тайно се бои от чудовища. Защо тя става герой и пингвина ѝ казва:

„- Аз, Пин Смелия Пингвин, който съм се срещал с акула, признавам, че ти си по-смела от мен.“, можете да научите само в тази приказка.

В „Ежлето и тъмното“ децата ще срещнат малко ежле, което както всички деца се страхува от тъмното. Но една светулка, ще му даде надежда и ще му покаже, че тъмното също се страхува …от какво ще научите в приказката.

За никой родител не е тайна, че по-големите деца изпитват ревност към родителите си от по-малките. Това е трудно да се разбере от възрастни, камо ли от деца. Но ако им разменим местата? Как биха се чувствали тогава? Ще искат ли да бъдат бебета и да загубят предимствата, които има голямото дете? Точно това се случва в семейството на мравките с Мравчо и неговата приятелка Мравинка. Няма нужда да обяснявате. Просто слушайте приказката и наблюдавайте реакциите.

Иска ли ви се да кажете на детето си: „ Ще се справиш. Всичко е в теб.“ Кажете го с приказка. По-разбираемо ще бъде за детето. Чуйте как звучи това в „Ин Синия делфин и Малката русалка Маги“. Да, Ин попада в беда. Ще успее ли Маги да му помогне? Ще ѝ стигнат ли силите? Ще се справи ли сама? И ще плати ли, за това? Според мен най-доброто на което можем да научим децата си е да се справят сами.

„Приказка за феите“ е всъщност приказка за любовта. Тя учи и децата, и родителите, че каквито и феи да призовем на помощ, спокойствието идва от близостта и споделянето.

„Джуджето Две Педи и огъня“ е приказка за трансформация на гнева в творческа енергия. Приказка за алхимичното превръщане на камъка в злато. Звучи сложно, но не забравяйте, че при приказките децата не е необходимо да разбират логически и да запомнят. Достатъчно е да слушат и някъде в подсъзнанието им да остане спомена как Две педи е постигнал мечтите си.

Всички деца обичат играчки и всички искат най-новите и най-модерните. Това е нормално. Но докъде ще стигне това? И как да кажем на детето, че не може безкрайно да купуваме и да се затрупваме с играчки. Вижте какво решение предлагаме в „Играчките на Сашко“.

Слушайки всичко това, аз сякаш чувах собствените си разбирания за това какво искам да бъде моето дете и другите деца около него. Доверих ѝ се.

Предстои ми да се запозная на живо с нея и да разбера какво още има намерение да пише.

Инвестирах  в свободното си време, а за детето си осигурих спокойствие  с  „Приказките на Графиня дьо Пипѝ“, тази сметка си дадох много бързо след като я получих.

Продължих да се интересувам от темата. Проучванията ми показаха, че приказките имат изключителна роля във възпитанието и развитието на детската психика и са били обект на изследване от редица психолози и педагози. Основен предмет на тези изследвания е символният език, който използват. Оказва се, че той е по-разбираем за децата от езика на възрастните и всъщност приказките превеждат на децата правилата от света на възрастните

Как работят? Децата се идентифицират с приказните герои и намират решения за себе си

Оказа се, че „Приказките на Графиня дьо Пипѝ“ са успокояващи, като послание и тон на изказа, затова са подходящи и за деца със специални потребности и дори се прилагат в терапевтичната практика на някои наши психолози с дългогодишна практика като Поля Златилова. Тя споделя:

„Вчера за пръв път реших да включа в терапевтичната сесия с дете на 4 г., с което работя от повече от година в посока преодоляване неприемливо поведение, изграждане на комуникативни умения и компенсиране на дефицити във фина моторика, една от приказките. Спонтанно дадох избор – за ежко и тъмното или за играчките. След кратко колебание категорично избра за играчките. Разбира се заглавието адаптирах съобразно актуалната потребност. Фиксация в колички, искане с тръшкане за нова кола всеки ден и после – захвърляне и забравяне някъде вкъщи. Четох приказката или по-скоро разказвах адаптирано. Вместо за Сашко и неговите играчки, приказката беше за С… и количките. Детето слушаше внимателно, на моменти питаше или ме допълваше. В последните 10 минути включихме и мама – да слуша приказката. С….. притихна до края. Особено в момента, в който чу, че вече преди да купят нова кола, продавачката ще я пита тя дали иска да бъде негова играчка… Два часа след сесията получих съобщение от майката: ” Поли, имаше ефект от приказката – С…… видя магазин и веднага поиска кола, но като му напомних приказката млъкна, без повече нищо да каже, да настоява, да се тръшка. Просто ЧУДО! Благодаря ти“ И аз благодаря на авторката да бъда част от това ЧУДО.

Какво ще се случи, ако не решим проблемите сега?

Ако не постигнем победа над детските тревоги точно в тази възраст, ще заложим психични проблеми в тийнейджъра и после във възрастния. Психичното здраве на децата ни е в риск от случващите се събития в света и в страната ни, от интензивните информационни потоци, които натоварват децата ежеднево. А то е не по-малко важно от физическото здраве. Двете са във взаимна връзка и обусловеност.

Затова ние родителите може лесно да използваме символиката в приказките, за да стигнем до детските страхове и да ги преборим още в ранна детска възраст. Приказките отварят място за страха в детската психика и показват на децата, че е нормално да го изпитват, че са разбрани. Успокояват се, когато чуят, че  героите разрешават своите проблеми.  Добрият сън е просто следствие, както при възрастните.

Горещо ви препоръчвам да си доставите това удоволствие, на вас и на дечицата си с „Приказките на Графиня дьо Пипѝ“, и то защото намирам смисъл, не само удоволствие. И аз като вас искам един по-добър свят за моето и вашите деца и смятам, че можем да го изградим по този начин.

https://mravinka.eu/

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com