“Моето дете НЕ беше класирано за детска градина, въпреки че съм изпълнителен директор на Сирма, фирмата създала, поддържаща и управляваща системата за класиране в детски градини, въпреки че мои служители по договор пряко подпомагат общината в изготвянето на самото класиране – моето дете не се класира.

Впрочем и първата ми дъщеря не успя да се класира за ясла преди 8 години. Така работи системата! Това съобщение и към всички мои познати, приятели, бизнес контакти, държавни служители, политици, зам.-министри и прочие, които през годините, включително и през последните 2 седмици постоянно ме търсят и са ме търсили „за да уредя“ някое дете и са чули отговора ми: Не, не е възможно!

Когато пак някой ме потърси за подобна „услуга“– да си знае, че моите деца също изпадат, както са изпадали децата на много наши колеги. В същия момент, въпреки че системата не създава места, а са грижи само за честното им и прозрачно разпределение – моля за извинение всички родители, чиито деца също са в ситуацията на моето или са изпитали затруднения в работата с нашата система!”, споделя Росен Маринов в своя Фейсбук профил.

за 40% от децата на София няма места в градините и яслите

Общо 13 691 са свободните места за 23 622 са участвали в първо класиране за общинските детски ясли и градини в София. Те са с 1200 повече от миналата 2021 г., отчетоха по време на обявяването на първото класиране в Столичната община под граждански контрол. От тях 2559 са за преместване в друго детско заведение, отбеляза директорът на дирекция “Образование” в общината Мария Минчева.

Общо 10 261 остават неприетите деца, като близо 2900 места остават свободни за второ класиране. Класираните от първо класиране са общо 10 802, показват данните.

За родените през 2016 г. има 1490 места, за родените през 2017 г. – 926 места, за родените през 2018 г. – 380 места при 1519 кандидати, за родените през 2019 г. – 4907 места, за родените през 2020 г. – 3819 места при 7953 кандидати, за родените през 2021 г. – 2169 места за чакащи 4695 деца.

Свободните места се разпределят по принципа 70/30, като 30% са за децата по социални критерии, а 70% – по общи критерии.До 27 май родителите трябва да запишат децата си, в противен случай мястото им се губи. При записване се представя попълнено заявление по образец, оригинал на удостоверението за раждане на детето, както и лични карти на родителите.На 28 май ще бъдат публикувани резултатите от второ класиране.

По думите на Мария Минчева до края на тази година се очаква да приключи строителството на 14 детски градини, в които ще се открият над 1100 места. За тази година са открити нови 316 места в детските градини.

В проектобюджета на Столичната община за 2022 г. е предвидено строителството на 17 нови детски градини, но войната в Украйна влияе негативно върху капиталовата програма на Столичната община, обяви наскоро зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, припомнят от Дневник. Общо 584 млн. лв. са предвидени за инвестиции в строежа на нови булеварди, детски градини и на продължението на метрото, което е със 73 млн. лв. повече от миналата година, но въпреки това има опасения за недостиг заради растящите цени на строителните материали.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com