Все още имаме много да научим за варианта Омикрон на COVID-19, включително как засяга децата. Експертите обаче смятат, че новият вариант е по-малко тежък от предишните варианти.

Тъй като той вече е потвърден като водещ вариант на COVID-19 в света, естествено е родителите да се тревожат как ще повлияе на техните малки деца. Зад всяко дете, което има лека хрема, има родител, който се чуди дали детето му няма COVID-19.

Докато някои симптоми на COVID-19 изглеждат подобни на обикновената настинка, за щастие има начини за тестване и разграничаване между двете.

Как изглежда Омикрон при децата

“Това, което знаем за Омикрон е, че е по-малко тежък от Делта варианта, но все пак е повече от „просто настинка“ за неваксинираните”, казва Кели Фрейдин, доктор по медицина, педиатър и автор на „Родителство в пандемия: Как да помогнем на семейството си по време на пандемията с COVID-19“.

За децата симптомите на Омикрон изглеждат подобни на тези при другите варианти на COVID-19. „Омикрон има тенденцията да атакува горните дихателни пътища повече, отколкото долните дихателни пътища”, казва Ерик Бол, доктор по медицина, педиатър от болницата Providence Mission в Ориндж Каунти, Калифорния, и бивш президент на Американската академия по педиатрия. „Виждаме много деца с много възпалено гърло, кашлица, запушен нос и температура“, казва д-р Бол.

„Продължаваме да виждаме много асимптоматични деца, които имат положителен тест за Омикрон“.

Педиатрите насърчават родителите да тестват рано и често децата си.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com