За всеки родител е ясно какви ползи носи физическата активност. Не е обаче толкова разпространено какви ползи носят спортове, които съчетават в себе си физическо натоварване и тактическо мислене.

С нашите партньори от Катерица – от малки към върха, решихме да споделим какви са основните качества, които се придобиват, когато детето практикува катерене по-често. 

Катеренето е чудесен начин да се изгради увереност у детето, чрез него то успява да свърши поставените задачи по-лесно и да се чувства независимо. Катеренето мотивира децата да опитват нови неща и да разгръщат целия си потенциал. 

За развитието на увереността при вашето дете може да наблюдавате следното – първият път, когато то се опитва да се катери ще бъде предпазливо, ще го прави бавно и ще се колебае да се пусне. След всеки следващ опит ще е все по-уверено. 

Именно тези успехи развиват чувството за независимост и ефективност. Това ще им даде повече увереност във всички дейности от ежедневието и ще ги мотивира да опитват нови неща и да се стремят да развиват пълния си потенциал. 

Друго, за което помага този вид активност, е развитие на социалните умения. Освен че те се подобряват, детето ще разбере истинското значение на думата доверие. То трябва да се довери на приятел или родител, че е в безопасност. Научава се да общува и да работи в екип, намира нови приятелства. Увереността, която придобива чисто физически, спомага и за увереност в общуването.

Катеренето помага за по-лесно разрешаване на проблеми – както вече споменахме – катеренето е физически и тактически спорт. За да се премине успешно маршрутът детето трябва да гледа стената, разположението на хватките и да прецени как ще движи тялото си ефективно, за да стигне до върха. Този елемент от катеренето ги подтиква да прилагат логика и да обмислят различни резултати от ситуацията, преди да пристъпят към действие. Подобрява се и пространственото съзнание и ориентацията.

В изследване от 2015 г. на Университета на Северна Флорида се съобщава, че динамичните дейности като катерене могат бързо и значително да подобрят основните мозъчни функции на децата като работната памет.

Най-разпространените съоръжения за катерене за малки и големи са шведска стена, въжена стълба, Пиклер триъгълник, както и стена за катерене с дървени хватки. При избирането на подобен продукт трябва да обърнете внимание на безопасността, както и на материалите, от които е изработен той.

Катеренето подпомага физическото развитие – развива фината моторика, подобрява координацията между ръцете и очите, подобрява ловкостта и баланса. Помага за поддържане на добър физически тонус, а както знаем физически активните хора боледуват по-малко. Както се казва спортът е здраве.

Катеренето носи ползи не само при малките деца. Чрез него се подобряват резултатите в училище. За съжаление в повечето училища няма съоръжения за катерене. А тези които имат нямат обучени инструктори по катерене. Въпреки това все повече училища признават потенциала, който катеренето може да има за развитието на децата. Чрез различни проучвания е установено, че в училища с подобен тип съоръжения при учениците се наблюдава по-успешно справяне с проблеми и екстремни ситуации, успешна работа в екип, добра концентрация, дисциплина и намаляване на инцидентите в училище.

Най-хубавото е, че всички тези умения, които катеренето носи със себе си, се развиват докато децата се забавляват. Разгледайте продуктите на нашите партньори Катерица, изработени ръчно и от естествени материали – съоръжения и аксесоари за катерене, произведени в България. Продуктите на Катерица са домашно адаптирани за бебета, прохождащи, малки и подрастващи деца. Те съчетават в себе си катеренето и движението с различни захвати, развивайки универсално физиката и моториката на децата.

https://katerica.bg/produkti/

Ако сте родител, детско заведение или училище не се колебайте да се свържете с тях, за да намерите най-доброто решение за вашите нужди.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com