Как децата се върнаха на училище в Китай? Ето как – със шапки на главата, които имитират самолет, с разперени крила, за да може да поддържат един метър дистанция един от друг.

Това е начинът да се научат на социално дистанциране, споделят учителите им.

Докато коронавирусът продължава да се разраства в света, градовете в Китай, в които са регистрирани първите случаи на Covid-19, се връщат към нормалния ритъм на живот. След като затвориха през януари, четири месеца по-късно бе време отново децата да се върнат към нормалния ритъм на живот и учебниците. Но как е възможно след като всичко това се случи и промени изцяло начина, по който общуваме един с друг? Ето примера от едно училище в Ханчжоу.

На 26 април учениците в началното училище Янцжен получиха от своите учители много важно домашно – да направят самоделна шапка, с диаметър от един метър. Училището отново отвори вратите си за ученици от първи до трети клас, но с едно условие – да се екипират със шапка и маска.

„Еднометровата шапка“ е нагледният пример на децата какво означава да са на „един метър един от друг“ физически. Децата бяха помолени да използват материали, които са безопасни, хигиенни и екологични, и най-важното, да бъдат креативни!

Шапката ще им напомня, че трябва да държат дистанция от другите деца, но отделно от това маските трябва да се носят по всяко време.

Вдъхновението зад „Еднометровата шапка“ идва от китайските „Дълги крилати шапки“, носени от държавни служители в династията Сонг.

Заместник-директорът на училището Хонг Фън коментира, че шапката има и послание: „Носете еднометрова шапка, дръжте еднометрово разстояние“.

Училището подготви и други игри и събития за популяризиране на COVID-19 и информираността на социалните дистанции сред своите ученици.

А междувременно в китайския град някои училища проверяват температурата още в двора на училището.Тази снимка показва нагледно как децата се учат да пазят метър дистанция и на опашка.

Класните стаи са пренаредени, за да отговарят на препоръките за социално дистанциране на правителството. Но явно има начин това да се случи и това е един добър пример, който може да последваме и у нас.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com