Дани, кажи ми как фотографията и кулинарството се сблъскаха при теб?

Кулинарията ми е страст от дете, особено сладкарството. Откакто се помня се прехласвам по красиви торти и вкусно изглеждащи десерти.

От друга страна като малка с часове разглеждах творбите на художници-класици, отпечатани в биографичните им книги, които баща ми имаше в библиотеката си. Много обичах да рисувам, но реших, че нямам талант, затова изоставих тази своя детска страст.

Когато създадох блога си, открих фотографията на храна. Да създавам “картини” през обектива е истинска сбъдната мечта за мен. Дотогава си мислех, че фотографията е просто запечатване на моменти, но всъщност тя означава “рисуване със светлина”. Фотографията е също създаване на истории през обектива, които могат да се “дорисуват” през софтуера за обработка на снимки. Много хора си мислят, че ретуширането на снимките е маниупулация с цел фалшифициране на истината, но всъщност това е финалният завършек, който създава произведения на изкуството. С Lightroom и Photoshop се чувствам като истински художник.

Изкарват ли се пари от кулинарна фотография? (не говорим за платени партньорства, а за ангажименти)

В чужбина да, но в България към момента не е лесно един фотограф да се издържа само със снимки на храна, защото клиенти няма толкова много. Проблемът тук е, че все още не са много бизнесите, които оценяват въздействието на професионалните кулинарни снимки създадени лично за тях: повечето използват сток банки или си правят сами снимки с ниско качество.

В резултат ситуацията по нашите ширини е доста размита и има много фотографи, които снимат както семейни сесии, така и хранителни продукти. А двете неща са много, много различни и не всеки ги умее еднакво добре. Казват, че ако можеш да снимаш храна, можеш да снимаш всичко и съм склонна да се съглася. Ако снимаш живи същества, очите и израженията им грабват погледа, докато при храната фотографът трябва да съумее да създаде интригуваща история чрез осветление, стайлинг и композиция.

Кои са тайните на вкусната фотография и сподели ни какво можем да почерпим от курса ти, който организираш съвместно с Her Startup?

Тайните на вкусната фотография са в детайлите: множество елементи на красивата снимка, които сами по себе си може да не изглеждат очевидни, но комбинирани заедно правят един кадър завладяващ. Детайли, които трябва да ни станат втора природа, за да започнем да създаваме и ние впечатляващи фотографии на храна.

В този курс се постарах да включа всичките си най-важни теоретични знания, които съм събрала през 10-годишния си опит и да ги подкрепя с една нагледна фотосесия. Истината е, че за да станем успешни в кулинарната фотография, трябват много, много упражнения, но добре е когато ги правим, да имаме теорията като опорна точка. Отне ми доста години, докато науча някои от нещата, които преподавам в този курс. Когато започнах, нямаше много обучения по темата и не знаех на кого да задам въпросите, на които не откривах отговори в книгите. Често намирах противоречива информация по някои теми. Като например: “Техниката не е толкова важна, можете да правите страхотни снимки на храна и с телефон” – което не е съвсем невярно, но има толкова много условности, които никой не ми обясни, докато сама не стигнах до тях.

Ти имаш афинитет към десертите, как се появи той?

От дете съм пристрастена към сладкото и шоколада. А най-много обичах торти с красиви украси. Малко след като създадох блога си, научих за фондана и бутиковите торти. Тази страст беше преди фотографията, но бързо се отказах от нея. Трудът, който се влага, за да направиш една такава торта, е колосален, според мен, а не ми носи чак такова удовлетворение, колкото да снимам.

От друга страна отдавна се отказах от идеята да продавам торти – този бизнес ми се струва много рисков в нашите условия, а не съм от хората, които биха станали част от сивата икономика, както са много от най-добрите тортени дизайнери в България.

Най-лесната ти рецепта за уау сладкиш?

За мен идеалният супер прост уау десерт е обикновен бананов сладолед, приготвен със смлени в блендер замразени банани. Може да му се добави какао, ванилия, шоколадов чипс, ядки и каквото се харесва.

Шоколадовият мус също е един от най-лесните и ефектни десерти, които съществуват: почти всеки го обича. Тайната при него е да се избере качествен шоколад за приготвянето, за да е перфектен вкусът на десерта. Има много начини да се направи шоколадов мус, включително и с вода. Аз обичам млечен шоколад, затова мусът със сметана ми е любим. Ето тази рецепта е за двуцветен мус с малинов сос: с една идея по-сложен, но невероятно добър: https://daniscookings.com/bg/double-chocolate-mousse-raspberry-sauce/

Смея да твърдя, че повечето ми десерти в блога са сравнително лесни. Например тази Бисквитена торта с маскарпоне и Нутела е идеална по вида си, според мен – https://daniscookings.com/bg/nutella-and-mascarpone-biscuit-cake/

Или това шоколадово кисело мляко с ягоди:

Какво готвиш вкъщи най-често?

Не е за вярване, но в последно време готвя и нормална храна. Все ми е трудно, обаче, да намеря такава, която хем аз да ям с удоволствие, хем да се хареса на мъжа и детето. Обичам да експериментирам с чуждестранни кухни, българската не ми е толкова на сърце.

Репертоарът ми напоследък е различни ястия в Instant Pot, а когато нямам време за готвене, правя такос, картофена салата, сандвичи на грил или варя готови равиоли: за щастие вече се намират качествени италиански в някои големи вериги.

Кой е любимият ти уред вкъщи?

Разбира се, че фурната. На второ място е миксерът, а мултикукърът вече се бори за третото.

А най-използваната ти съставка за сладкиш?

Ванилия! Слагам я почти навсякъде.

А ако говорим за по-съществена съставка: зехтинът. Приготвям повечето ми торти със зехтин екстра върджин, който е здравословен при готвене, противно на масовата заблуда, че не трябва да се нагрява. Най-често го предпочитам пред повечето други мазнини, защото е течен (задържа влажността в печивата) и не придава натрапчив аромат на десертите. От години не купувам слънчогледово олио.

Съществува ли здравословен десерт?

Не съществуват сладкиши, които да са толкова полезни, че да можем да ги ядем в огромни количества всеки ден. Затова съм посветила въведението на книгата в разяснения какво имам предвид под “здравословно”. Тази дума не е еднозначна за никоя храна, освен може би за някои зеленчуци, но и само на зеленчуци не можем да живеем. Освен това науката постоянно мени становищата си по отношение на храната. Това, което не се променя, обаче е схващането, че балансираното хранене е най-полезно. Хранене, в което отсъстват полуфабрикати и съставките са възможно най-натурални.

Здравословните десерти според моята интерпретация са такива, в които има хранителни вещества с благотворно влияние за организма и няма категорично вредни съставки като хидрогенирани мазнини, някои подобрители, оцветители и т.н. Захарта сама по себе си е много вредна в големи количества, съответно с повечето натурални подсладители, дори мед и кленов сироп, също не трябва да се прекалява. Но животът е такъв, че не можем да се лишим напълно от сладко, затова е добре да се научим да избираме по-малкото зло и да елиминираме празните калории и вредните съставки от менюто си, доколкото можем.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com