Деница Фишър е квалифициран родител-преподавател от Асоциацията по Позитивно Възпитание. Усвоените знания споделя с родители чрез своята платформа Мили Думи, в която можеш да откриеш практични съвети, ресурси и курсове – както и във Фейсбук страницата – https://www.facebook.com/milidumi . Днес тя ни споделя как ритуалът за довиждане може да помогне на детето с раздялата

Едни от най-трудните моменти и за малките деца и за нас, техните родители, е раздялата на вратата на детската градина/яслата. Може би детето е тръгнало от вкъщи с желание, но в момента, когато трябва да каже довиждане на мама или татко, се появяват силни емоции – тъга, страх, несигурност, безпокойство – и понякога избликват и в сълзи. Затова днес искам да предложа един подход – ритуал за довиждане, който може много да помогне на детето и на нас родителите, за да ни даде повече увереност и спокойствие точно в тези трдуни моменти!

Какво е ритуал за довиждане? 

Ритуалът за довиждане е съзнателно повтаряемо поведение, което се използва когато родител или друг важен възрастен трябва да се раздели с малкото дете. Това действие набляга на свързаността и на доверието, давайки на детето увереността, че възрастният ще се върне. Създаването на постоянство предвидимостчрез ритуалите за довиждане може да бъде неоценима подкрепа в процеса на развитие на детето. 

Простата идея за ритуала е следната:

  • той не е просто “чао” а нещо по-специлано, което правим с детето при раздяла
  • с всяко повтаряне, детето трупа опит “Мама/тати си тръгна и после се върна”
  • при следващото повтаряне на ритуала детето знае точно какво да очаква – следва раздяла, но по-късно и събиране!  

Защо да създадем ритуал за довиждане? 

Малките деца са предизвикани от промените и новите ситуации. Този ритуал изгражда доверие и спокойствие у детето. Обезпокоеността около раздялата се смекчава предвид факта, че детето предварително знае точно какво ще се случи. Разбирането, че раздялата е временна и че ще имате отново съвместно време, помага на детето да приеме ситуацията. Ритуалът за довиждане помага на децата да контролират своите емоции защото премахва елементът на изненада и създава обстоятелство, в което децата могат да се справят с промените по подходящ и добре познат начин. 

Идеи и примери 

Създаването на един ритуал за довиждане може да бъде истинско приключение, което подсилва връзката между вас и вашето дете. Въпреки че ритуалите ще се различават в зависимост от индивидуалните нужди и предпочитания, ето няколко примера, които могат да са полезни като отправна точка: 

  • Специална песничка или стихче или определена фраза:  Измислете си собствена мелодийка и кратка фраза, със или без рима. Старайте се да повтаряте винаги същите думи – така детето по-лезно и бързо ще научи ритуала.
  • Жестове и движения:  Изберете си прост жест, който вие и детето можете да направите, преди да се разделите – включете прегръдки, целувки, милване или нещо по-закачливо.
  • Символи и малки подаръци:  Можете да оставите мъничка рисунка за джобчето, плюшено играче или друг любим предмет като символ, че ще се върнете.

ПРИМЕР 1:  “Миличко, аз те оставям при г-жа __  и тя ще се грижи за теб. Ти знаеш, че много те обичам и винаги се връщам. Ето една целувка за дясната бузка, една целувка и за лявата бузка и една лепкава прегръдка, която да си остане с теб цяяяяяяяяяял ден!”

ПРИМЕР 2: “Време е да си кажем чао. Хайде да потъркаме нослета и да ти оставя една червена целувка на ръчичката (под ръкава, целувка с червило) – така знаеш, че цял ден си мисля за теб!”

Също е забавно, когато покажем на детето, че НИЕ сме тези, които се нуждаят от прегръдка/целувка.

ПРИМЕР 3: “Тръгвам, но имам нужда от една силна прегръдка, толкова силна, че да я усещам цял ден! ОООО, тази беше прекрасна! Чао миличко!”

Стремете се към нещо кратичко –  по-малко от минутка и лесно повторимо. Подходящо е да го използвате винаги, когато се разделяте с детето – когато го оставяте вкъщи с татко, за да отидете до магазина, когато го оставяте за половин ден при баба и т.н. И всеки родител може да си създаде собствен ритуал!

Хубавото на ритуалът за довиждане е, че дава на децата нещо, на което да разчитат в ситуация, която не могат да контролират. За да е максимално полезен за детето, то трябва да е добре запознато с ритуала – в идеалния вариант може да започнете да практикувате такъв далеч преди детето да тръгне на ясла или детска градина, но пък никога не е късно да си създадете ритуал, ако не сте имали до сега!

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com