Как ще започне новата учебна година? За родители, учители и директори все още няма яснота дали от 15-ти септември учениците ще влязат в клас присъствено. Но до дни трябва да има решение. Именно днес планът на образователното министерство ще бъде обсъден със социалните партньори и здравните власти. Възможно е учебната година да стартира присъствено от 1-ви октомври, вместо дистанционно от 15-ти септември.

Но дали това не е поредното отлагане? Епидемиолози прогнозират скоро след началото на учебната година да дойде и пикът на четвъртата вълна от коронавирус. По-точно между 10 и 20 октомври.

“Ако гледаме тенденциите, почти сигурно новата учебна година ще започне дистанционно”. Това заяви пред “Нова телевизия” зам.-председателят на здравната парламентарна комисия Александър Симидчиев. “Темпът на нарастване на заразените почти ни гарантира, че пикът на инфектирани ще бъде малко преди или малко след 15 септември”, изчисли той.

“Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания”, каза още Симидчиев.

“Не говорим за хипотези, а за реални данни. Вече две от областите са в червената зона, а други две са много близо до нея. За съжаление новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година”, допълни той.

Министерството на образованието и науката разработи 4 варианта за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие през новата учебна година. Спрямо детските градини се предвижда затваряне само в краен случай. При влизане на страната в тъмночервения сценарий ще могат да работят детските заведения със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com