проверки, катаджии, проверки, колани, коли, детски столчета за кола
проверки, катаджии, проверки, колани, коли, детски столчета за кола

Проверки за детски столчета и колани

Проверки за детски столчета и колани в колите стартират от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Те започнаха вчера и ще продължат до 19 март в страната. Полицаите ще проверяват как се вози детето в колата – има ли предпазен колан и дали стои в столчето си.

Възможността по време на пътен инцидент детето да пострада, ако не е в столчето, е голяма. Затова полицаите ще напомнят на пътниците в колата колко е важно да се ползват столчета и колани, когато се вози дете.

Защо е важно да имате детско столче

Инцидентите с автомобили убиват най-много деца до 14 годишна  възраст. Над 50% от случаите, обаче, са могли да бъдат предотвратени, ако родителите са имали детско столче в колата си. Ползвайте две отделни столчета и за двете деца.

Правила за ползване

  • Седалките трябва да имат пет точкови колани или бустър с висок гръб (150 см височина)
  • Столчето винаги стои на задната седалка, не е безопасно да е на предната
  • Детето до 2-годишна възраст трябва да се вози в посока обратна на движението
  • Всички седалки трябва да се сертифицирани по европейски стандарт

И съвет: не пестете пари от качество, защото този продукт е животоспасяващ.

Размери

Категориите на детските седалки са няколко – от 0 до 9 месеца (0-10 кг), от 0+ (0-13 кг), което е за деца до около 15 месеца, има и междинна група от 0+/1 (0-18 кг), което включва деца от раждането до 4 години и половина. Група 1 (9-18 кг) от 9 месеца до 4 години и половина.

По-големите – група 2/3 (15-36 кг) от 3 до 12 години и група 3 (22-36 кг) от 6 до 12 години. Има междинна група 1/2/3 (9-36 кг) от 9 месеца до 12 години и i-размер, което по сантиметри – (40 см – 105 см) от раждането до 4-годишна възраст.

Как да изберете правилната седалка и да я монтирате:

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com