Експеримент на bTV и направени лабораторни изследвания показват наличие на опасни химикали в куклите.

Става дума за сериозна опасност за наличие на фталати. Те, по
убеждение и на лекари, и на химици, нанасят много сериозно поражение на здравето на децата като репродуктивни проблеми, могат да засегнат и черния дроб.

“Влизаме в ролята на клиенти и посещаваме няколко търговски обекта, от които купуваме играчките за лабораторния тест. В масовия случай произходът на стоката е Китай. Спираме се на 10 продукта в различен ценови клас”, споделят в репортажа.

От най-ниския до средния и избираме основно детски кукли. При тях рискът от наличие на химикали е най-висок смятат експерти. Решаваме на какъв химически анализ ще подложим играчките. В пластмасовите кукли най-често “светват” т.нар. фталати. Токсични и силно ограничени за влагане химикали, но много предпочитани от производителите, защото смекчават пластмасата и правят играчката по-пластична и приятна за децата.

„Съгласно регламент RЕАCH има ограничение за 7 броя фталати, което е в зависимост от приложението на играчката. 0,1 % не трябва да надвишава съдържанието на фталати в играчката“, казва д-р Александър Петров – управител на лабораторията.

Нова семейна помощ, ако затварят детски градини и училища

„С развитието на науката се установи, че фталатните пластификатори въздействат на възпроизводителните способности на човешкия организъм. При пипане те изключително лесно минават през кожата и навлизат в организма. Третият начин е децата, нормално е да гушкат куклата, да дъвчат части и директно през храносмилателния тракт да навлизат тези фталати“, обясни инж. Майя Стойчева – изпълнителен директор на лабораторията, инженер – химик.

Всичките имат т.нар. “C. E” маркировка, която би трябвало да гарантира, че продуктът отговаря на европейските изисквания за безопасност. Дали е така ще установи лабораторния тест.

„Самата екстракция е около два часа. След това се определя самото количество на пластификатора в проценти“, казва инж. Диана Карабельова – лаборант.

Има ли злоупотреба с вредни химикали става ясно на следващ етап от изследването. „Ето това е външният вид на пробата след екстракция. Тя изглежда в този вид. Разтворен е пластификаторът и е поставен в мерителна колба“, обясни инж. Карабельова.

Кои спортове се практикуват в детските градини

Пластификатор, фталат, омекчител… всичко това означава едно. Използване на химикали, но важна е дозата. А европейският регламент RЕАCH за ограничаването на фталати в детските играчки е пределно ясен и важи за всички държави членки

Забранява се употребата им като вещества и смеси, поотделно или в
комбинация от фталатите… в концентрация равна на или по-висока от 0,1 масови процента от пластифицирания материал в детски играчки” …

Резултатите обаче показват в пъти превишени стойности и нарушения на разпоредбите. „От 4 пъти над нормата до 360 пъти над нормата!“, казва инж. Майя Стойчева – изпълнителен директор на лабораторията, инженер – химик.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com